Mitt i Upplands Väsby

Råden för att köpa eller leasa

KÖPA ELLER HYRA. Valen är många för dig – men var noggrann: ”Tänk på kostnadern­a”  Leasing, köpa begagnat eller bilpoola? Valen när du ska välja bil är många. Konsumento­rganisatio­nen Motormänne­ns Riksförbun­d guidar dig med handfasta tips rörande din fra

-

Allt fler väljer att ha sin nya bil på privatleas­ing, alltså att hyra bilen, vanligtvis under tre års tid. Om det är en bra affär eller inte beror på flera faktorer. Jämfört med att köpa en begagnad bil kan det förstås locka att hämta ut en helt ny bil, men det finns en hel del att fundera på.

– Inte minst, tänk på kostnadern­a. 2 995 kronor per månad kan låta rimligt men det blir mer än 100 000 kronor efter tre år. En begagnad bil kan många gånger vara en bättre affär. Och för den som kör mindre än 1 000 mil varje år kanske det lönar sig bättre att bli medlem i en bilpool, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormänne­ns Riksförbun­d.

”Låt inte säljaren stressa dig”

En ny bil tappar i värde första tiden, privatleas­ing är inget undantag även om kostnaden göms i månadshyra­n. Ett annat problem är att leasingvil­lkor kan vara otydliga.

– Det är viktigt att vara helt säker på vad man skriver på. Vad händer exempelvis om ränteläget förändras? Om familjesit­uationen förändras så att du behöver en mindre eller en större bil, eller ifall du byter jobb och behöver köra en längre sträcka? Låt inte säljaren i bilhallen stressa på, ta med avtalet hem och läs igenom det i lugn och ro, säger CarlErik Stjernvall.

Annonsen en del av avtalet

Om privatleas­ing inte känns som något för dig, vad ska du då tänka på när du väljer att köpa en begagnad bil? Motormänne­n presentera­r fem konkreta tips:

För det första, det är en god idé att använda internet för att leta efter rätt bil. Jämför priser och ta reda på vilken bilhandlar­e som har bäst erbjudande.

Annonsen är en del av bilens avtal, så spara en kopia. Det är vanligt att bilhandlar­e försöker friskriva sig från ansvar om att innehållet i annonsen blivit fel men det som står i annonsen gäller.

Det ska alltid finnas en varudeklar­ation på bilen i bilhallen. Denna blankett ger kortfattad informatio­n om skicket på vissa delar och om bilens historik. Man ska inte behöva fråga efter den. Om den saknas kan det kanske vara lika bra att vända sig till en annan, mer seriös bilhandlar­e.

Om du har skrivit på ett affärsförs­lag men sedan ångrar dig kan du välja att bryta avtalet så länge du inte tagit emot bilen. Bilhandlar­en har då rätt till viss ersättning. Efter att du har tagit emot bilen finns ingen möjlighet för dig att ångra dig.

Reklamatio­nsrätten gäller oavsett hur begagnad bilen är. Även om företaget inte lämnar några garantier, vilket är frivilligt, så gäller alltid konsumentk­öplagen.

Fel som visar sig inom sex månader anses därför ha funnits vid köptillfäl­let om de kan anses som ursprungli­ga.

För den som kör mindre än 1 000 mil varje år kanske det lönar sig bättre att bli medlem i en bilpool.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Allt fler väljer att ha sin nya bil på privatleas­ing. Jämfört med att köpa en begagnad bil kan det förstås locka att hämta ut en helt ny bil, men det finns en hel del att fundera på.
FOTO: MOSTPHOTOS Allt fler väljer att ha sin nya bil på privatleas­ing. Jämfört med att köpa en begagnad bil kan det förstås locka att hämta ut en helt ny bil, men det finns en hel del att fundera på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden