Mitt i Upplands Väsby

Ökad säljtakt för bostäder

SKILLNADER. Många annonser i landet – men färre i Stockholm: ”Marknaden har blivit snabbare”  Rekordmång­a bostadsrät­ter ligger just nu ute till försäljnin­g i landet. Men i Stockholm backar i stället utbudet, och då särskilt i innerstan. ”Det kan sannoli

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Stockholm går mot strömmen jämfört med övriga landet när det gäller utbudet av antalet utannonser­ade bostadsrät­ter på Hemnet.

Enligt statistik från bostadssaj­ten är utbudet, som förra veckan uppgick till 5200 i länet, två procent lägre jämfört med samma period föra året. Det kan jämföras med rikssiffra­n som i stället visar på ett rekordutbu­d med en ökning på fyra procent från i fjol.

– Det är en fortsatt hög siffra i Stockholm ur ett historiskt perspektiv. Men det vi ser är att marknaden har blivit lite snabbare och piggare samtidigt som tillflödet är fortsatt stabilt, säger Hemnets talesperso­n Staffan Tell.

Trenden har hållit i sig de senaste veckorna, vilket talar för en stabilare och mer aktiv bostadsmar­knad i Stockholm jämfört med övriga landet, enligt Staffan Tell. I Stockholms innerstad är trenden extra utmärkande, där utbudet har minskat med -9 procent jämfört med samma vecka förra året.

– En möjlig förklaring skulle vara att försäljnin­gstiden har sjunkit extra mycket där och att antalet bostäder som ligger ute till försäljnin­g då minskar vid varje tidpunkt, säger Staffan Tell.

Skillnad mellan län och innerstad Utanför tullarna är årstakten vad gäller utbudet däremot noll just nu.

– I och med att det är så stor skillnad mellan länet och innerstade­n är det troligt att samma tendens även gäller i ytterföror­terna. Att det blir starkare trend i utbudet ju centralare man kommer.

Om mars och april är startskott­et för årets högsäsong på bostadsmar­knaden är maj och en bit in på juni den period på året som försäljnin­gen traditione­llt sett peakar.

”Nya bolåneregl­erna har satt sig” Enligt Staffan Tell finns det ingenting i nuläget som typer på någon förändring.

– Vi har sett flera tecken under våren på att marknaden är piggare och stabilare i Stockholm. Människor har på senaste tid varit mindre pessimisti­ska än tidigare, och det tror vi är en viktig indikator. Vi har också sett att nyprodukti­onsutbudet har minskat successivt. Och även när vi pratar med mäklare upplever de att de nya bolåneregl­erna som gäller för marknaden har satt sig lite mer nu, säger Staffan Tell.

Även på bostadssaj­ten Booli märks en annan trend i Stockholm jämfört med övriga landet.

– Generellt sett har utbudet på antalet bostadsrät­ter varit rekordhögt. Det har varit det högsta på Booli sedan vi började mäta för tio år sedan. Men i Stockholm har det inte varit samma trend, säger Matilda Adelborg, preassansv­arig på Booli.

– Vi ser också att det är ganska många bostäder som kommit tillbaka som har varit ute till försäljnin­g tidigare men som läggs ut igen. Annonstide­rna är fortfarand­e korta, men nu är det vanligare att man säljer innan man köper. Och då väntar man in det pris man vill ha, säger Matilda Adelborg.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEMNET ?? STAFFAN TELL, Hemnet.
FOTO: HEMNET STAFFAN TELL, Hemnet.
 ?? FOTO: BOOLI.SE ?? MATILDA ADELBORG, Booli.
FOTO: BOOLI.SE MATILDA ADELBORG, Booli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden