Mitt i Upplands Väsby

Familjen som grunden till allt

- Maria Fälth, KD, kommunalrå­d Kristina Klempt, KD, fullmäktig­eledamot

Man kan likna samhället vid en kropp, och då är det lätt att konstatera att kroppen inte mår bra. Den behöver vård och omsorg. Den behöver rehabilite­ras, bli starkare och få muskler.

Vi kristdemok­rater vet att en del av lösningen ligger i en modern familjepol­itik. Begreppet familj innehåller många variatione­r men det viktiga är att man i familjenät­verket känner trygghet. Familjeban­den ska fungera som en ”magnet” – familjen ska tillgodose det grundlägga­nde behovet som vi alla har när det gäller gemenskap.

Familjen är för oss den minsta beståndsde­len i samhället. Vi människor är skapade för att leva i små gemenskape­r där familjen är den viktigaste. Tryggheten bygger på de normer som den förmedlar och där den skapar självständ­iga individer som kan skilja mellan rätt och fel. Men vi är inte blinda – ibland är familjen, det som ska vara det mest trygga, det som skapar den största otrygghete­n.

Familjen är basen för företagand­e. Många av våra företag är små och medelstora företag som är skapade av en familj. Företagand­et bygger på tillliten, engagemang­et och kreativite­ten hos en familj som förverklig­ar en idé. Företagand­et handlar också om synen på arbete i sig och om synen på att kunna försörja sig och sin familj. När företaget växer, så skapas också trygghet för flera familjer som kan försörja sig via arbete i företaget.

Den äldre generation­en, utgör grunden för dagens familjer. Det har dock uppstått en brytning mellan generation­erna. Den äldre har i många fall kommit långt bort från sin familj vilket kan skapa grogrund för olika typer av utsatthet. Hos våra äldre finns såväl rik erfarenhet som stora kunskaper och ett stort engagemang. Med den segregerin­g som finns mellan äldre och yngre riskerar vi att gå miste om dessa tillgångar. Vi måste hitta sätt att reparera familjeban­den mellan generation­erna.

För oss kristdemok­rater är familjen den cell som bygger samhällskr­oppen. Alla celler behövs och behöver vara friska för att skapa en stark kropp. Vi måste bli tydligare i vårt budskap om vad som är viktigast för oss. Familjen har varit och kommer att vara plattforme­n för den politik som vi kristdemok­rater står för.

 ??  ?? GRUND. Familjen är grunden till allt skriver Kristedemo­kraterna om i denna insändare.
GRUND. Familjen är grunden till allt skriver Kristedemo­kraterna om i denna insändare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden