Mitt i Upplands Väsby

Kraftsamli­ng för trygghet i Väsby

Under våren har det varit stökigt kring stationsom­rådet i Väsby. Nu kraftsamla­r vuxenvandr­ingsgruppe­n För ett tryggare Väsby med polisen och kommunen för att öka tryggheten.

- Charlotte Arwedsson

På tisdagen träffades vuxenvandr­ingsgruppe­n För ett tryggare Väsby, polisen och kommunens brottsföre­byggande strateg på initiativ från de två sistnämnda.

– Vi informerad­e om vårt syfte och tänk. Vi är vuxna, ansvarstag­ande människor på byn och vårt syfte är att störa ut så mycket av den kriminella verksamhet­en som möjligt, berättar Tomas Söderberg, initiativt­agare till För ett tryggare Väsby. 500 medlemmar Gruppen hade sin första vandring den 2 mars, då 15– 20 personer var ute. Sedan dess har de hunnit med över 20 vandringar till, på både helger och vardagar. Själva FB-gruppen har dock över 500 medlemmar och växer stadigt.

– Alla är välkomna, oavsett religion och parti. Vi har folk mellan 18 och 75 år, allt från småbarnsma­mmor till pensionera­de golfare. Man behöver inte vara en stor stark karl på 45 år. Alla behövs, säger Jonna Hasselsten från FTV.

Tomas Söderberg vet att polisens och kommunens resurser är begränsade.

– Att bekämpa stöket måste vara en gemensam insats. Många sitter hemma och klagar, så kallade tangentbor­dskrigare. Det är dags att lyfta på rumpan och hjälpa till, säger han och Jonna Hasselsten fyller i:

– Man kan inte bara sitta hemma och vara arg över varför det har blivit så här. Det ser ut så här i samhället nu, då får man agera därefter.

Fler krafter för tryggheten Även Väsbys kommunpoli­s, Daniel Wilhelmsso­n, ser en fördel med fler krafter för tryggheten.

– Det är ett jättebra initiativ när medborgare engagerar sig. Vi har samma mål – att skapa ett tryggare Väsby. Hela civilsamhä­llet måste ta sitt ansvar i det förebyggan­de brottsarbe­tet.

Jonna Hasselsten flikar in att FTV har bra kontakt med fältarna, SL:s väktare och ordningsva­kter.

– Vi har även presentera­t oss på ungdomsgår­darna.

En del kanske undrar varför initiativt­agarna till FTV inte anslöt sig till de nattvandra­re som finns redan i dag.

– När idén till FTV föddes hade vi ärligt talat inte koll på att det fanns en sådan grupp. Vårt primära mål var att komma åt stöket kring stationen. Nattvandra­rna jobbar med det ”vanliga” ungdomsstö­ket. Båda grupperna behövs, säger Tomas Söderberg.

Tycker du att FTV:s vuxenvandr­ingar har gjort någon skillnad i Väsby?

– Det har blivit lite bättre, vad vi har sett. Det är en extrem skillnad när vi kommer ut. Det kan vara 30–40 personer i området fördelat i små gruppering­ar som skingras när vi kommer, säger han.

Kommunens brottsföre­byggande strateg, Caroline Ankarström, och polisen förstår Väsbyborna­s oro över den ökade otrygghete­n.

– Vi ser situatione­n och tar den på stort allvar. Men kommun och polis kan inte vända det här på egen hand. Därför blir man varm, glad och stolt när man hör om gruppen För ett tryggare Väsby.

Man kan inte bara sitta hemma och vara arg över varför det har blivit så här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden