Mitt i Upplands Väsby

Nytt projekt i tvättstugo­r ska nå våldsutsat­ta

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Nu testas ett enkelt men ovanligt grepp för att nå våldsutsat­ta i samhället. I ett 50-tal tvättstugo­r i Upplands Väsby sätts affischer upp med informatio­n på åtta språk till dem som utsätts för våld i nära relationer.

Upplands Väsby kommun har tillsamman­s med Väsbyhem och Stena Fastighete­r tagit initiativ till affischkam­panjen mot våld i nära relationer som genomgörs i gemensamma tvättstugo­r.

– Det är viktigt att påvisa att det finns hjälp och stöd att få om man lever i en relation där det förekommer våld, säger Elin Holmgren, samordnare mot våld i nära relationer på Upplands Väsby kommun.

Riktar sig även till anhöriga Informatio­nen riktar sig även till anhöriga som inte vet vart de ska vända sig om de känner någon som är utsatt för våld i en relation.

Att man valt just tvättstugo­r som informatio­nsplats är för att det kan utgöra en fredad zon i vardagen.

– Vi tänkte att det är en bra plats eftersom man ofta är ensam där och ostört kan kan ta del av informatio­n om kommunens resurser i dessa frågor.

Tvättstugo­r kan generellt sett utgöra en fredad zon.

– Våld i nära relationer är ett folkhälsop­roblem. Var femte vuxen i Sverige har någon drabbats, säger Elin Holmgren.

Azarina Bäckström, bosocial samordnare på Väsbyhem, tycker att det är viktigt att frågan uppmärksam­mas.

”Viktigt att sprida kunskap” – Att vara utsatt för våld i nära relationer är ofta kopplat till känslor av skam, men det förekommer på alla nivåer i samhället, oavsett utbildning och bostadsfor­m. Därför är det extra viktigt att sprida kunskap om vart man kan vända sig för hjälp, säger hon.

 ?? FOTO: UPPLANDS VÄSBY KOMMUN ?? KAMPANJ. Tvättstuge­kampanjen riktar sig till våldsutsat­ta och personer som känner någon som lever med våld i nära relation. Från vänster: Elin Holmgren, Magnus Svensson, och Azarina Bäckström.
FOTO: UPPLANDS VÄSBY KOMMUN KAMPANJ. Tvättstuge­kampanjen riktar sig till våldsutsat­ta och personer som känner någon som lever med våld i nära relation. Från vänster: Elin Holmgren, Magnus Svensson, och Azarina Bäckström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden