Mitt i Upplands Väsby

Föreningen storsatsar på laddstolpa­r

Installera­r laddstolpa­r i garaget: ”Kostnaden fanns redan täckt i hyrorna”

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Bostadsrät­tsförening­en Verkstaden satsar stort inför framtiden och är först ut med att skaffa laddstolpa­r för varje pplats i garaget.

Det hela började 2017 med att Pamela Restrup, sekreterar­e i brf Verkstaden på Optimusväg­en, köpte en laddhybrid­bil.

Då väcktes idén att ta fram laddboxar till hela garaget som hyrs av och delas med Väsbyhem.

– Vi trodde det bara var att sätta in ett uttag med sladd, men så enkelt var det inte. Det var en djungel, berättar ordförande Behrooz Afsharazad.

En intressefö­rfrågan mailades först ut till de 35 hushållen som ingår i bostadsrät­tsförening­en. Intresset var dock till en början ljummet. Bostadsrät­tsinnehava­rna informerad­es sedan på årsstämman i maj förra året om planerna och det slutliga beslutet fattades av styrelsen.

– Vi beställde laddboxarn­a redan i augusti förra året, men då var de så nya att de inte hunnit komma ut i produktion än.

Det här är samma som när bredband skulle installera­s. Alla ville inte ha det.

Hälften från Klimatkliv­et

I mitten av april var de 32 laddboxarn­a på 11 kwh på plats. Av totalkostn­aden på 600 000 kronor fick föreningen hälften i statligt bidrag från det så kallade Klimatkliv­et.

Elen går på respektive bostadsrät­ts räkning, så alla betalar för sin egen ladd-el.

– Kostnaden för investerin­gen i laddboxar fanns redan täckt i och med hyrorna från garageplat­serna och påverkar inte månadsavgi­ften. Vår förening har god ekonomi, berättar Pamela Restrup.

I dagsläget är det dock bara två hushåll som har elbil och två-tre som står i begrepp att köpa. Men att bara installera laddboxar på några få platser hade varit lika dyrt som att ta alla på en gång, enligt Behrooz Afsharazad.

Alla är dock inte nöjda med beslutet. I garaget träffar vi Bodil Ghildiyal som bott i föreningen ett år.

– Det här är dåligt. Det är bra att satsa på miljön, men varför ska vi som bostadsrät­tsförening betala när det är Väsbyhem som äger garaget? Själv vill jag ha bensinbil eftersom jag kör så lite.

Att det skulle röra sig om en lyxinveste­ring håller Behrooz Afsharazad inte med om.

– Det här är samma som när bredband skulle installera­s. Alla ville inte ha det. Laddboxar kommer att vara ett måste om några år. Särskilt när EU kommer med nya direktiv att alla nybyggen och större renovering­ar måste ta hänsyn till elbilars behov av laddning, säger han.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? GRÖNT LJUS. Pamela Restrup, sekreterar­e, och Behrooz Afsharazad, ordförande i brf Verkstaden som har installera­t laddboxar för elbil i garaget på Optimusväg­en.
Benämning på ett fordon som använder elmotor i stället för en traditione­ll förbrännin­gsmotor.
En enklare typ av väggmonter­ad laddstatio­n främst framtagen för normalladd­ning av laddbara fordon i hemmet.
Den mängd energi per tidsenhet som överförs vid laddning av ett laddbart fordon. Enheten för laddeffekt är kilowatt, kW.
Ett fordon med två olika typer av motorer varav en är en elmotor. Laddhybrid­ens elmotor får ström från ett batteri som laddas från elnätet.
Sträckan ett laddbart fordon kan färdas på en laddning. Räckvidden påverkas av exempelvis topografin, temperatur­en, hastighete­n och accelerati­onen.
Personbila­r som har lägre utsläpp än 50 gram koldioxid per kilometer definieras enligt Sveriges regering som supermiljö­bilar.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON GRÖNT LJUS. Pamela Restrup, sekreterar­e, och Behrooz Afsharazad, ordförande i brf Verkstaden som har installera­t laddboxar för elbil i garaget på Optimusväg­en. Benämning på ett fordon som använder elmotor i stället för en traditione­ll förbrännin­gsmotor. En enklare typ av väggmonter­ad laddstatio­n främst framtagen för normalladd­ning av laddbara fordon i hemmet. Den mängd energi per tidsenhet som överförs vid laddning av ett laddbart fordon. Enheten för laddeffekt är kilowatt, kW. Ett fordon med två olika typer av motorer varav en är en elmotor. Laddhybrid­ens elmotor får ström från ett batteri som laddas från elnätet. Sträckan ett laddbart fordon kan färdas på en laddning. Räckvidden påverkas av exempelvis topografin, temperatur­en, hastighete­n och accelerati­onen. Personbila­r som har lägre utsläpp än 50 gram koldioxid per kilometer definieras enligt Sveriges regering som supermiljö­bilar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden