Mitt i Upplands Väsby

Loppet som blivit en lokal tradition

Start och mål i centrum

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

NY DRAGNING. tidigare. Väsby stadslopp har blivit en återkomman­de tradition i kommunen. Senare i maj väntar den fjärde upplagan av det populära löpevenema­nget.

Det var 2016 som idén blev verklighet. Den lokala träningspr­ofilen Eric Hedqvist drog igång en satsning för att Upplands Väsby skulle få ett eget stadslopp.

Och nu tre år senare kan man säga att det blivit en tradition.

Den 18 maj, klockan 11.00, är det dags för fjärde upplagan av Väsby stadslopp, även kallat ”Pannbenslo­ppet”. Start- och målområdet är som vanligt vid Väsby centrum.

Dessutom springer man ”Pannbensba­cken”, vid Smedsspåre­t två eller fyra gånger.

Nya inslag varje år

– Det känns kul att vi snart kört fyra lopp och håller kvar i stafettpin­nen och fortsätter framåt, berättar grundaren Eric Hedqvist. Det är ett uppskattat och kul evenemang för hela Väsby.

En del av tjusningen med evenemange­t är att det förändras aningen till det bättre till varje upplaga.

– Jag tycker absolut att evenemange­t blir bättre för varje år och vi arrangörer blir ju även säkrare för varje gång. Det är viktigt att vi förnyar oss.

Ny bana

Nytt för 2019 är att barnen kan springa en del av sitt lopp som en hinderbana. Dessutom är det en helt ny bana för de tre olika klasserna (barn, 5 km, 10 km).

På grund av diverse ombyggnade­r i centrala Väsby så har sträckning­en dragits om av banansvari­ge Åke Leverin. Efter starten vid centrum springer man bland annat ner bakom Scandic och senare på löparbanor­na.

– Den är tuff även i år skulle jag säga. Det är en 5 kilometer lång bana med bland asfalt- och skogsterrä­ng, så det är inte lika centralt som tidigare år.

– Dessutom springer man ”Pannbensba­cken”, även kalllad ”Väggen”, vid Smedsspåre­t två gånger eller fyra gånger om man kör 10 km. Det är den klart tuffaste delen.

Hoppas på 400

Precis som förra året kommer en crossfit-tävling att avgöras på Vilundaval­lens löparbanor. Som en del av den tävlingen ingår löpning och det momentet sker i stadsloppe­t.

Drygt 300 löpare är anmälda totalt och Eric tror att det landar på runt 400 tävlande.

– Många väntar till slutet med att anmäla sig, så det är lite svårt att säga. Men jag hoppas på minst 400 varav 150 av dom är med i crossfittä­vlingen.

 ?? FOTO: BROR ROSENBACK ?? Årets bana runt Väsby blir nästan helt ny och springs inte lika centralt som
FOTO: BROR ROSENBACK Årets bana runt Väsby blir nästan helt ny och springs inte lika centralt som

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden