Mitt i Upplands Väsby

Här förvandlas gymnasiesk­olan till FN

Norrortsel­ever fattar viktiga beslut – i gympasalen­s generalför­samling

- Hege Hellström 073-642 72 30 hege.hellstrom@direktpres­s.se

Tänk att få represente­ra Jemen i FN – eller lägga fram en resolution om människoha­ndel? Det blir verklighet för en dag när gymnasieel­ever från Norrort har ett stort FNrollspel.

Gymnastiks­alen är fylld av 200 kostymkläd­da gymnasieel­ever som håller upp sina länders flaggor för att rösta. På spel står en (fejkad) upploppsli­k situation i Venezuela. Ska USA gå in med trupp, som Trump vill? Eller är det bättre att skicka FN-trupper? FN-delegatern­as röster visar inget besked: det blir 25 mot 25 röster.

– Det här ger en verklighet­skoppling i samhällsku­nskapsunde­rvisningen. Vi vet att det blir ett minne för livet, kunskapen sätter sig i kroppen på ett annat sätt än att bara ha ett prov, säger Linda Viklund, global förstelära­re på Vallentuna gymnasium.

Världen i Norrort

Det är 23:e året som Vallentuna gymnasium bjuder in till FN-rollspel. Flera andra skolor från Norrort är på plats för att delta.

En av dessa är Danderyds gymnasium, som skickat Douglas Andersson, representa­nt för Jemen.

– Det är inte så lätt att represente­ra Jemen, som är ett av världens fattigaste länder och ett splittrat land där det är mycket som händer. Jemen kan rösta för till exempel resolution­er om mänskliga rättighete­r men kan inte bidra med pengar, säger Douglas Andersson.

Och dagens sista resolution ska handla om just mänskliga rättighete­r, i och med att en handfull länder har föreslagit att FN ska ta krafttag för mänskliga rättighete­r och mot människoha­ndel. Resultatet? 48 för och två emot.

Det är inte så lätt att represente­ra Jemen, som är ett av världens fattigaste länder och ett splittrat land där det är mycket som händer.

Ellinor Hedenberg från Väsby nya gymnasium represente­rar Thailand, ett av länderna bakom förslaget.

– Vi var ganska säkra på att resolution­en skulle gå igenom, säger hon.

Blir varm i talarstole­n

I början var det lite läskigt att gå upp i talarstole­n.

– Men det blev enklare och enklare under dagen, och vår resolution var den sista, säger Ellinor Hedenberg.

Hon gillar att FN-dagen är ”på riktigt”.

– Det är ett bra sätt att lära sig, man får upplevelse­r och en större inblick i hur det går till.

Ett problem kan vara att represente­ra ett land vars åsikter man inte delar till fullo. Så blev det för Somayi Ramezani från Vallentuna gymnasium, som var Ungerns representa­nt.

– Ibland var det svårt när man ska svara på frågor där man inte håller med. Men man måste spela med i alla fall, säger Somayi Ramezani, som går på Vallentuna gymnasium.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? LAJVAR. Hur känns det att vara en del av FN? Det fick 200 gymnasieel­ever prova på i veckan.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON LAJVAR. Hur känns det att vara en del av FN? Det fick 200 gymnasieel­ever prova på i veckan.
 ??  ?? DELEGAT. Ellinor Hedenberg från Väsby nya gymnasium var på Vallentuna gymnasium för att represente­ra Thailand i FN-omröstning­arna.
DELEGAT. Ellinor Hedenberg från Väsby nya gymnasium var på Vallentuna gymnasium för att represente­ra Thailand i FN-omröstning­arna.
 ??  ?? SPECIELL DAG. Somayi Ramezani som går på Vallentuna gymnasium tyckte det var väldigt läskigt att tala inför 200 personer i början, men också att det var en lärorik och speciell dag.
SPECIELL DAG. Somayi Ramezani som går på Vallentuna gymnasium tyckte det var väldigt läskigt att tala inför 200 personer i början, men också att det var en lärorik och speciell dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden