Mitt i Upplands Väsby

Chef slutar – får en miljon i ersättning

- Charlotte Arwedsson

Efter mindre än ett år på tjänsten som kommunens digitalise­ringsdirek­tör slutar Kristina Tormod. Nu får hon ett avgångsved­erlag på en miljon kronor – trots att hon själv väljer att gå.

…vi var tvungna att effektivis­era ytterligar­e på kommunledn­ingskontor­et.

Den 2 maj 2018 tillträdde Kristina Tormod tjänsten som digitalise­ringsdirek­tör i Upplands Väsby kommun. Den 26 april i år gjorde hon – på egen begäran – sin sista arbetsdag på tjänsten.

Bakgrunden är enligt tf kommundire­ktör Per-Ola Lindah de nya ekonomiska ramar som kommunfull­mäktige beslutade om i december. Enligt dem ska kommunstyr­elsen minska sin kostnad med 18,9 miljoner under 2019 och 2020.

Naturlig avgång

Arbetet med detta har pågått under hösten/vintern, vilket resulterat i att antalet medarbetar­e har minskat genom naturlig avgång eller fyllt vakanser i andra delar av organisati­onen.

– När vi för en tid sedan fick en ny prognos för kommunens skatteintä­kter nästa år ser vi att vi måste effektivis­era 1,5 procent ytterligar­e, vilket för kommunstyr­elsen innebär 2,4 miljoner. Vi har då börjat se över vår ledningsor­ganisation. En möjlig väg vi ser är att organisera IT/digitalise­ring på ett annat sätt inom kontoret, säger PerOla Lindahl.

Han berättar att ”i dialogen med digitalise­ringsdirek­tören kring ett sådant scenario har hon önskat att avsluta sin anställnin­g.”

Överens om skilda vägar Enligt HR-direktör Sara Svanfeldt har en överenskom­melse träffats med Kristina Tormod för att undvika en arbetsbris­tsituation.

– Vi kom överens med Kristina att vi skulle gå skilda vägar då vi utifrån nya ekonomiska prognoser såg att vi var tvungna att effektivis­era ytterligar­e på kommunledn­ingskontor­et. För att ge Kristina tid för omställnin­g och tid att leta nytt arbeta har hon fått ett avgångsved­erlag på tolv månader, säger hon.

Kristina Tormod hade en månadslön på 82 700 kronor, vilket innebär ett avgångsved­erlag på 992 400 kronor. Dessutom får hon ett så kallat outplaceme­ntprogram, värt 50 000 kronor.

Oskar Weinmar (M), kommunstyr­elsens ordförande lyfter också fram att det har skett förändring­ar i hur delar av den kommunala förvaltnin­gen är organisera­d under det senaste halvåret.

– I samband med det så är detta en roll som påverkats. Det viktiga är att vi kan åstadkomma så gott resultat som vi kan för begränsade medel, vilket ska vara i fokus snarare än specifika roller eller tjänster. Jag har fullt förtroende för att tjänsteman­naledninge­n organisera­r arbetet på bästa sätt för att uppnå detta resultat, säger han.

 ?? FOTO: MYNEWSDESK ?? SLUTAR. Kommunens digitalise­ringsdirek­tör Kristina Tormod slutar efter mindre än ett år på tjänsten.
FOTO: MYNEWSDESK SLUTAR. Kommunens digitalise­ringsdirek­tör Kristina Tormod slutar efter mindre än ett år på tjänsten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden