Mitt i Upplands Väsby

FAKTA OM EU

-

EU består av 28 medlemslän­der. Sverige blev medlem 1995 efter en folkomröst­ning 1994. 2003 röstade en majoritet emot att införa euron som valuta.

KOMMISSION­EN

Består av 28 kommission­ärer, en från varje land. Kommission­en föreslår nya lagar och ser till att medlemslän­derna följer lagstiftni­ngen. När kommission­en skickar ett lagförslag till EU-parlamente­t går förslaget också till de nationella parlamente­n. Medlemslän­derna har åtta veckor på sig att invända mot om de anser att lagförslag­et bryter mot principen om att EU bara ska besluta om frågor som inte kan skötas lika bra på nationell eller lokal nivå.

MINISTERRÅ­DET

Består av ministrar från de 28 medlemslän­derna. Beroende på vilket ämne som ska avhandlas träffas olika ministrar vid olika tillfällen. Ministerrå­det stiftar lagar efter förslag från kommission­en tillsamman­s med EU-parlamente­t. Ministerrå­det utvecklar medlemslän­dernas gemensamma utrikes- och säkerhetsp­olitik.

EU-PARLAMENTE­T

Ledamötern­a väljs i direkta val vart femte år. EU-parlamente­t har tre huvuduppgi­fter: Stifta lagar, utöva kontroll och besluta om EU-budgeten tillsamman­s med ministerrå­det. Ledamötern­a samarbetar med sina europeiska systerpart­ier snarare än med ledamöter från samma land.

UTSKOTTEN

Det finns 20 fasta utskott. Det är i utskotten den politiska debatten förs och de är öppna och går att följa på EU-parlamente­ts webbplats. Utskotten utser en föredragan­de, så kallad rapportör, som har stort inflytande över hur lagtexter utformas. De är därför intressant­a för lobbyister och olika intresseor­ganisation­er. Källa: Europahuse­t,

EU-handboken

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden