Mitt i Upplands Väsby

Rösta, och ta makten över din vardag!

-

Ministerrå­det har stor makt i EU. Innan en svensk minister åker till Bryssel och förhandlar måste han eller hon inhämta synpunkter från riksdagen. Det sker i EU-nämnden. Och där har Upplands Väsby en representa­nt: Socialdemo­kraternas Azadeh Rojhan Gustafsson.

I första hand handlar arbetet i EU-nämnden om att bevaka och följa upp sitt utskotts frågor.

Azadeh Rojhan Gustafsson sitter i kulturutsk­ottet, ett utskott som sällan har frågor som behandlas i EU-nämnden. Det beror på att kulturen främst anses VRP HQ QDWLRQHOO IUnJD RFK GHW ¿QQV endast ett fåtal europeiska projekt på området.

Men Azadeh Rojhan Gustafsson har ändå att göra.

– Vi är sista instans innan Sverige tar ställning i olika frågor inför ministerrå­det. Ministern som ska åka till Bryssel kommer till oss i EU-nämnden för att få mandat för sin och regeringen­s ståndpunkt. Här avgörs vilka åsikter den svenska regeringen ska föra fram och förhålla sig till.

Blir det debatt?

– Det blir det absolut. Olika partier tycker olika i olika frågor. Vilka mål vi ska sätta. Hur de ska se ut. Vilka ord som ska betonas för att klargöra HQ VWnQGSXQNW 'HW ¿QQV RFNVn IUnJRU som EU inte ska besluta om, utan vi i Sverige. Då berättar ministern om hur det ska betonas.

– För oss nämndledam­öter är det också viktigt att höra hur ministern tänker strategisk­t och långsiktig­t i de politiska frågor som ska diskuteras.

Finns det en tydlig högervänst­erkonflikt i nämnden?

± 'HW lU LQWH DOOWLG GHW ¿QQV W\GOLJD majoritete­r i olika frågor. Det kan se väldigt olika ut beroende på vilken fråga det gäller. Jag tycker nog snarare att det ¿QQV HQ W\GOLJ VNLOOQDG PHOODQ GHP VRP värnar och vill utveckla EU-samarbetet och dem som inte gör det.

Tycker du att EU-frågorna är svårare än andra frågor?

± 'HW ¿QQV PnQJD ROLND LQWUHVVHQ och infallsvin­klar att ta hänsyn till. Alla EU-länders nationella politik har till exempel betydelse för hur de agerar på EU-nivå. Det är av betydelse för oss när vi tänker strategisk­t i hur vi ska närma oss olika frågor.

Påverkar det som du gör i EU-nämnden det som händer Upplands Väsby?

– Hur EU-nämnden och Sverige förhåller sig i olika frågor påverkar besluten i ministerrå­det. De besluten kan

i Det är allvar nu, menar S-riksdagsle­damoten Azadeh Rojhan Gustafsson, som här sätter upp sin första affisch inför EU-valet.

ha stor påverkan på den svenska lagstiftni­ngen och också då i Väsby.

Vilket råd vill du ge dem som tycker EU är svårt att greppa och kanske inte tänker rösta?

– EU-samarbetet påverkar oss i allt större utsträckni­ng. Det som sker i EU påverkar oss i Upplands Väsby. Om man inte röstar kan man heller inte ta makten över sin egen vardag. Ett exempel är miljöfråga­n som vi inte klarar på egen hand. EU är den absolut viktigaste instansen för att få till verkliga föränd

ringar i miljö- och klimatpoli­tiken. En annan viktig fråga är demokratin som också har betydelse för säkerhet och tryggheten i EU. Utveckling­en i Ungern och Polen är otroligt oroande och här har EU en viktig uppgift att värna demokratin och yttrandefr­iheten i alla sina medlemslän­der.

– Jag tycker också man ska tänka på de grundlägga­nde rättighete­rna som vi i dag tar för givna, som den fria rörlighete­n, att vi kan studera, jobba och bo var vi vill inom EU.

Det som sker i EU påverkar Upplands Väsby.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden