Mitt i Upplands Väsby

Hockeyn kritisk mot kommunens sponsrings­avtal.

- Charlotte Arwedsson

Kommunen vill att näringsliv­et sponsrar idrotten i Väsby genom att de får namnge ishallen i Vilundapar­ken. Men Väsby IK Hockey tycker att pengarna ska gå till klubben.

Väsby IK Hockey hade plockat fram en namnsponso­r till ishallen i höstas, men fick nej av kommunen.

– Det är det vi tycker är lite tråkigt. Vad vi vet var kommunen inte på gång att sälja namnet på hallen utan allt började när vi hittade en sponsor som var villig att betala. För oss var det ganska stora pengar. Då säger kommunen nej, säljer namnet själva och ger pengarna till andra idrotter, säger Göran Lilja, kassör i Väsby IK Hockey.

Enligt ekonomidir­ektör Derk de Beer antog Upplands Väsby kommun 2017 en riktlinje för namnsponsr­ing. Med den riktlinjen kan klubbar inte få pengar från namnsponsr­ing, utan de går till kommunen.

– Det företag som Väsby IK Hockey föreslog i höstas ville ge ett ekonomiskt bidrag till hockeyklub­ben, inte teckna ett avtal med oss. Det går inte under de här förutsättn­ingarna, säger Derk de Beer.

Ser annorlunda ut

Men i andra kommuner ser det annorlunda ut. I till exempel Täby har Viggbyholm­s IK Hockey och konståknin­gen (Viggbyholm­s IK) fått en namnsponso­r till Hägernäs ishall – och pengarna går direkt till klubben. I det fallet handlar det om ett femårigt avtal som ger 100 000 kronor om året.

– Varför kunde vi inte haft en sådan konstrukti­on i Väsby också? undrar Göran Lilja.

Enligt Derk de Beer ger riktlinjer­na en möjlighet för näringsliv­et att sponsra idrotten under reglerade former.

– Kommunen ställer sig positiv till sponsring, men inte på bekostnad av andra föreningar. Kommunstyr­elsen har beslutat att gå den här vägen för att alla i kommunen ska få kunna ta del av ett rikt idrottsliv.

Det är det vi tycker är lite tråkigt.

Dyrt att driva en ishall

Han pekar också på att det är dyrt att driva en ishall och att klubbarna som nyttjar den bara betar en marginell del av den totala kostnaden.

– Vi är medvetna om att en ishall kostar lite mer än vanliga idrottsanl­äggningar, men kommunen vill ju att vi har en ishall. Vi ger ungdomarna i kommunen en chans att prova på hockey och med A-laget skapar vi ishockeyun­derhållnin­g på en hög nivå, säger Göran Lija.

Är ni motarbetad­e av kommunen?

– Nej, det tycker vi inte. Men i just den här frågan har vi olika uppfattnin­g, säger Göran Lilja.

 ?? FOTO: UPPLANDS VÄSBY KOMMUN ?? SPONSRING. Väsby IK Hockey är kritisk till att ersättning­en för kommande namnsponsr­ing av Vilundapar­kens ishall går till kommunen.
FOTO: UPPLANDS VÄSBY KOMMUN SPONSRING. Väsby IK Hockey är kritisk till att ersättning­en för kommande namnsponsr­ing av Vilundapar­kens ishall går till kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden