Mitt i Upplands Väsby

Byggherrar­na för Väsby Entré klara

Men Väsbys Bästa fortsatt kritiskt till projektet: ”Risker finns i området”

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Nu har merparten av byggherrar­na i Väsby Entré fått sina markanvisn­ingsavtal godkända av kommunen. Men detaljplan­en är ännu inte godkänd. Och Väsbys Bästa är kritiskt till projektet.

Nu har merparten av byggherrar­na i Väsby Entré fått sina markanvisn­ingsavtal godkända av kommunen. Men detaljplan­en är ännu inte godkänd. Och Väsbys Bästa är kritiskt till projektet.

Nu är det klart med flera av de byggherrar som ska bygga Väsby Entré. Det blir Fastighets AB Balder, JM, Byggnadsfi­rman Viktor Hanson och Väsbyhem som får uppdraget att utveckla och förverklig­a visionen. De har nu bildat den byggherreg­rupp som ska driva processen framåt i samverkan med Upplands Väsby kommun.

– Det känns bra att Upplands Väsby kommun nu har valt ut samarbetsp­artners som visat på de bästa förslagen för att bygga och utveckla Väsby Entré. Tillsamman­s arbetar vi för fullt för att få färdigt en detaljplan som kan bli godkänd i slutet av nästa år, säger Anne-Sophie Arbegard, projektche­f för Väsby Entré.

Väsbys Bästa kritiskt

Men kommunalrå­det Roland Storm från Väsbys Bästa är kritisk. Han har tidigare riktat skarp kritik mot byggprojek­tet Väsby Entré.

– Vi ska inte skapa verklighet­en innan den finns. Intrycket man får är att Väsby Entré är beslutat och att det ska byggas enligt visionsbil­den med Zaha Hadids rymdraket. Godkänd detaljplan för Väsby Entré finns inte. Projektled­ningen hade hoppats den skulle vara klar nu till sommaren, säger han.

Roland Storm pekar även på att både länsstyrel­sen och trafikverk­et har uppmärksam­mat ett 70-tal punkter i projektet som först måste utredas.

– Risker finns i området för Väsby Entré med hänsyn till närheten till järnvägen, till exempel risker för olyckor, ett utsatt läge för buller, flera översvämni­ngsrisker, Väsbyåns fysiska utformning, markförore­ningar, geoteknik, markstabil­itet och vibratione­r samt bevarandet av viktiga fornlämnin­gar, säger han.

Vad gäller byggherrar kan ytterligar­e någon tillkomma senare i processen.

– Bostadsbri­sten i Stockholms län är akut. Lösningen ligger i att bygga många nya bostäder nära välfungera­nde kollektivt­rafik, precis som vi gör i Väsby Entré, säger Oskar Weinmar (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Investerin­gar i infrastruk­tur

Projektet Väsby Entré innebär investerin­gar i infrastruk­tur, kollektivt­rafik, service, verksamhet­er och bostäder och blir en ny stadsdel som knyter ihop östra och västra Upplands Väsby.

 ??  ?? KRITISK. Roland Storm (VB).
KRITISK. Roland Storm (VB).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden