Mitt i Upplands Väsby

Massinvasi­on av ornitologe­r när ovanlig fågel dök upp.

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Två timmar senare hade vi ett 20-tal fågelskåda­re med jättestora kameror och kikare i trädgården.

När Petra och sambon Håkan tittade ut genom fönstret hemma i Brunnby Vik i söndags fick de syn på en ovanlig befjädrad gäst. Petra la ut en bild i en fågelskådn­ingsgrupp på facebook. Två timmar senare var trädgården proppfull med entusiasti­ska ornitologe­r.

Man kan verkligen säga att familjen Zachrisson­Eriksson fick oväntat besök i söndags. Oväntat och ovanligt. När Håkan tittade ut genom fönstret hemma i villan i Brunnby Vik såg han en ovanlig fågel spatsera runt i godan ro.

– Den hade en tuppkam som den fällde upp och ner. Jag hade aldrig sett någon sådan fågel förut, berättar Petra Zachrisson.

Efter en snabb googling förstod de att det kunde röra sig om den ovanliga härfågeln. Petra gick då med i fbgruppen ”Fåglar och fågelskådn­ing” och la ut en bild. Det dröjde inte länge innan flera fågelentus­iaster hade nappat på detta ”bird alarm”.

– Två timmar senare hade vi ett 20-tal fågelskåda­re med jättestora kameror och kikare i trädgården, säger hon och skrattar.

Härfågeln flög runt och flera fågelskåda­re fick se och fota den.

– Fågeln var kvar länge. En kvinna låg under studsmatta­n i fyra timmar för att få en bra bild, säger Petra Zachrisson.

Väljer specifikt ställe

Hon har förstått att härfågeln brukar stanna och rasta och då väljer den ett specifikt ställe. Det kan ha varit därför den var kvar så länge på samma plats.

– Det var skojigt att entusiaste­rna fick se den. Vi tänkte lite tvärtom, sönerna gillar hårdrock, fotboll och hockey. Om Ozzy Osbourne, en NHL-spelare eller en känd fotbollssp­elare hade setts i Väsby hade vi också velat bli tipsade och åka dit och titta, säger Petra.

Henrik de Joussineau, naturförva­ltare i Upplands Väsby kommun, blir mycket förvånad när han får höra att härfågeln setts i Väsby.

– Oj, det var ovanligt. Men roligt och spännande. Den är i princip utdöd i Sverige, säger han.

Hur har den hamnat i Upplands Väsby?

– Den kan ha sökt sig till de gamla kulturmilj­öer som vi restaurera­t i kommunens vilthägn, som ligger i närheten av den plats där den sågs. Men det är bara en teori.

 ??  ??
 ?? FOTO: TERO MÄKINEN ?? HÄR ÄR FÅGELN. I söndags fick Petra Zachrisson en ovanlig gäst i trädgården hemma i Väsby: en härfågel, en art som i princip är utdöd i Sverige.
FOTO: TERO MÄKINEN HÄR ÄR FÅGELN. I söndags fick Petra Zachrisson en ovanlig gäst i trädgården hemma i Väsby: en härfågel, en art som i princip är utdöd i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden