Mitt i Upplands Väsby

Smaskig tävling avgjord i Väsby

GOD STÄMNING. I tisdags samlades landets främsta glassmakar­e i Upplands Väsby när fjärde upplagan av glass-SM avgjordes – men stämningen var långt ifrån frostig.

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se Den 14 maj

I tisdags samlades landets främsta glassmakar­e i Upplands Väsby när fjärde upplagan av glass-SM avgjordes – men stämningen var långt ifrån frostig.

Innne på Primulator på Truckvägen i Upplands Väsby kan man nästan ta på spänningen. Alla 14 deltagare i glass-SM väntar nervöst på juryns resultat.

På plats är Nina och Yunus Emre samt Jenny Tauschek från Edsviken Piazza & Gelateria i Sollentuna. De deltar med en citronsorb­et som innehåller Turebergst­e. Som glassmästa­rens favorit valde de en mascarpone­glass på älgört och hjortron med ”mammas chokladdop­pade rullrån”.

Det är första gången Nina och Jenny är med i glass-SM.

– Det är en fantastisk erfarenhet, man träffar andra glasstillv­erkare och byter tips och idéer. Gelato har blivit stort i Sverige.

Satsar på rena smaker Från Sundbyberg kommer Aryam med Hosanna Amanuel. Hon satsade på rena smaker och högkvalita­tiva råvaror. I Citronsorb­eten användes citroner från Amalfikust­en och mynta. Bananglass­en bestod av bananer som flamberats i mörk rom.

– I glassmästa­rens favorit ville jag ha en väldigt lyxig smak. Jag använde ren pistage, saltrostad­e macadamian­ötter, nötternas Rolls Royce, handbryggt etiopiskt kaffe och bourbonvan­ilj, berättar Hosanna.

Hon har inte övat så mycket på sina smaker inför glass-SM, men har redan en fin merit i en andraplats i Europafina­len i Gelato challenge next generation.

– Aryam betyder ”på höjden, på topp på tigrinja”. Jag vill hålla hög kvalitet rakt igenom, säger hon.

Silver och brons

Hur gick det då? Jo, Edsvikens Piazza & Gelateria och Aryam tog båda hem brons i kategorier­na ”Valfri glass med topping – banan måste ingå” och ”Glassmästa­rens favorit”. I kategorin citronsorb­et tog Edsvikens Piazza & Gelateria silver och Aryam brons.

Glass-SM:s grundare och tävlingsle­dare Tony Olsson berättar att tävlingen är viktig för att höja statusen på hantverksm­ässigt tillverkad glass.

– Att få ett diplom för sin glass, även silver och brons, är ett bevis för att man gör hantverksg­lass av riktigt hög kvalitet, och ingen industrigl­ass med en massa luft, säger Tony.

Vad är trendigast på glassfront­en just nu?

– Glass med lite annorlunda smakkombin­ationer, exempelvis lakrits och citron, eller cocos och nutella, är väldigt trendigt. ● var det dags för den fjärde upplagan av Glass-SM – Sveriges officiella glassmäste­rskap. Tävlingen var öppen för profession­ella glasstillv­erkare som har sin egen tillverkni­ng och ägde rum hos Primulator i Upplands Väsby.

Glass-SM arrangerad­es av Stockholms­mässan i samarbete med Tony Olsson, tävlingsle­dare och grundare, till vardags konditormä­stare på Thelins konditori.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? GLASS-SM. Jenny Tauschek och Nina Emre på Edsvikens Piazza & Gelateria blev rikligt belönade på glass-SM. ”Vi är så nöjda, det här var verkligen jättekul”, säger Nina.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON GLASS-SM. Jenny Tauschek och Nina Emre på Edsvikens Piazza & Gelateria blev rikligt belönade på glass-SM. ”Vi är så nöjda, det här var verkligen jättekul”, säger Nina.
 ??  ??
 ??  ?? GLASS-SM. Hosanna Amanuel från Aryam i Sundbyberg tog hem flera utmärkelse­r för sin glass. Hon är bagare, konditor och chokladmak­are i botten.
GLASS-SM. Hosanna Amanuel från Aryam i Sundbyberg tog hem flera utmärkelse­r för sin glass. Hon är bagare, konditor och chokladmak­are i botten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden