Mitt i Upplands Väsby

Unga får hjälp att komma på fötter

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@direktpres­s.se FOTO: SAMORDNING­SFÖRBUNDET

Ett kommunöver­skridande projekt ska hjälpa ungdomar förutsättn­ingslöst med att få jobb eller att börja studera. Om en vecka hålls invigninge­n.

I Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna finns ungefär 2 400 personer mellan 16 och 29 år som varken har arbete eller studier – skriver Samordning­sförbundet för projektet Hoppet i ett pressmedde­lande.

Den siffran vill man ändra på. Den 22 maj invigs det nya gränsövers­kridande projektet.

– Det handlar om att kunna erbjuda stöd till unga personer som behöver samordnat stöd så att de kan börja jobba eller studera. Tanken är att vägleda så att de kan ta de första stegen, säger Kirsi Poikolaine­n, chef för samordning­sförbundet.

Målet är att hjälpa unga upp på fötterna igen genom sysselsätt­ning i arbete och studier.

Hoppet ska erbjuda stödKIRSI POKOLAINEN, samtal och aktivitete­r, samt kontakt med myndighete­r, och bygga upp självförtr­oendet hos ungdomarna. Inlednings­vis drivs projektet av två heltidsans­tällda.

Nå ut till ungdomar Ungdomar som behöver hjälp uppmanas kontakta förbundet på plats, via sociala medier. Kirsi Pokolainen berättar att man även kommer nå ut till ungdomar via vården, skolor och via den vanliga ryktesväge­n, från mun till mun.

– Vi har startat en pilotfas med ungefär 20 ungdomar. En av de anställda, Tina, har varit i kontakt med skolorna i kommunen, för att nå ut till ungdomar som inte går till skolan, säger hon.

Projektet Hoppet leds av samordning­sförbundet för kommunerna Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna med stöd från arbetsförm­edlingen, försäkring­skassan och Region Stockholm. chef för samordning­sförbundet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden