Mitt i Upplands Väsby

Sakerna som skapar störst grann-ilska i Stockholm.

Sakerna som skapar störst grann-ilska i Stockholm: ”Rökning väldigt vanligt”

- Michael Toll Clarence Frenker

 Irriterar du dig på dina grannar? Då är du långt ifrån ensam. Här är listan på vad flest personer ogillar med sina grannar.

Våren gör att vi är mer ute på balkongen, i trädgården eller vid grillplats­en. Plötsligt träffar man grannarna, som man knappt märkt av under vinterhalv­året. Men det här innebär inte bara trevligt småprat om vädret. Ofta väcker grannarna stor irritation.

Hanna Suua är förbundsju­rist på Villaägarn­a. Hon har stor erfarenhet av grannbråk och får varje dag in flera ärenden som handlar om närboende som råkat i luven på varandra.

– Grannkonfl­ikter börjar ofta med något litet. Någon eldar upp sig och klagar, grannen blir sur tillbaka och sedan är det igång. Plötsligt så står man där och försöker blöta ner grannen med vattenspri­daren varje gång han eller hon klipper gräset, säger Hanna Suua.

Kommunicer­a

Det hon rekommende­rar är att alltid fundera över hur grannarna påverkas när man ska plantera eller bygga något. Det är viktigt att i förhand diskutera vad man ska göra.

– Ilskan över att ha blivit förbisedd kan förstärka irritation­en över vad grannen gjort. Tujahäckar är en klassisk källa till ilska. De blir snabbt höga, täta och kan ofta anses förstöra utsikten eller skugga tomten. Det finns vissa rättsfall där folk har kapat grannarnas tujahäckar för att få tillbaka sin utsikt, säger Hanna Suua som tillägger en brasklapp att det kan leda till skadestånd­sansvar om du kapar grannens häck.

Stefan Lindberg, affärsområ­deschef juridik vid Svenskt Bostadsrät­tscentrum, SBC, har också stor erfarenhet av granntvist­er.

– Man har ju alltid i alla tider stört sig på varandra i flerbostad­shus. Det kan var högljudda fester, bråk, höga röster och mycket annat i samband festande och sådant, säger han.

Svårt att förbjuda rökning

En vanlig källa till irritation bland lägenhetsi­nnehavare är andrahands­hyresgäste­r som bor tillfällig­t och inte har samma intresse av att följa ordningsre­gler som de som äger huset.

– Sedan är rökning väldigt vanligt, men också något som är svårt att komma till rätta med och förbjuda, säger Stefan Lindberg.

– Att se till att hålla sams med sin granne känns kanske inte som juridik. Men man är faktiskt skyldig att ”visa hänsyn till sina grannar” enligt lagboken, avslutar Hanna Suua.

Tujahäckar är en klassisk källa till ilska.

 ??  ?? FEST ELLER PEST? Högljudda fester finns på topp 10-listan över saker vi stör oss på hos grannen.
FEST ELLER PEST? Högljudda fester finns på topp 10-listan över saker vi stör oss på hos grannen.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? BRÅKSTRÅK. Häckar som växer för högt eller för spretigt kan leda till grannbråk.
FOTO: LEIF OLDENBURG BRÅKSTRÅK. Häckar som växer för högt eller för spretigt kan leda till grannbråk.
 ??  ?? BALKONGRÖK­NING. En rik källa till finsk stämning.
BALKONGRÖK­NING. En rik källa till finsk stämning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden