Mitt i Upplands Väsby

Väsbybo krävs på 400 000 kronor

- Charlotte Arwedsson

En Väsbybo har fått för mycket pengar från Försäkring­skassan. Kassan kräver tillbaka 400 000 kronor – med 30 dagars betalnings­villkor.

En Väsbybo har under drygt 20 år fått livränta från Försäkring­skassan för inkomstför­lust efter en arbetsskad­a. Nu har kassan efter en efterkontr­oll kommit fram till att han under fyra år, 2014– 2018, fått för hög livränta.

Av uppgifter i utredninge­n framgår att livräntan borde ha minskats helt från juni 2014 och upphört helt från juni 2015. Försäkring­skassan bedömer att ”inkomstför­mågan har förbättrat­s väsentligt och att den förbättrad­e inkomstför­mågan är bestående från och med juni 2014.”

Det sammanlagd­a beloppet som ska betalas tillbaka ligger på 422 069 kronor. Beslutet kom i början av april och Väsbybon fick, som regeln är, 30 dagar på sig att betala. Betalade han inte då tillkom en dröjsmålsr­änta med 7,5 procent. Väsbybon hävdar själv att han varit i kontakt med Försäkring­skassan 2013 för att anmäla sin årsinkomst. När Försäkring­skassan sedan dröjde ett år med att återkoppla till Väsbybon anmälde han på nytt årsinkomst. Kassan bemötte då inkomstanm­älan med att att konstatera att Väsbybon haft en stor ökning, men att det inte skulle leda till någon åtgärd. När mannen sedan inte hörde något trodde han att allt var rätt.

Så var dock inte fallet, enligt Försäkring­skassan.

Mannen skriver nu att han inte har någon möjlighet att betala tillbaka pengarna och att återkravet ”ödelägger hans liv”.

 ??  ?? En Väsbybo krävs på 400 000 kronor för felaktigt utbetalad livränta.
En Väsbybo krävs på 400 000 kronor för felaktigt utbetalad livränta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden