Mitt i Upplands Väsby

Beslut: Satsningar på Kairo stoppas

Utveckling­en av Väsby friluftsom­råde avbryts helt och hållet

- Charlotte Arwedsson

Satsningen på Väsby friluftsom­råde – Runby, Sättra och Kairo – stoppas helt. Det innebär att inga mer investerin­gar görs för att utveckla badplatser, motionsspå­r och tillgängli­gheten till området.

Kultur- och fritidsnäm­nden i Upplands Väsby kommun beslutade på tisdagen att helt avbryta planerade åtgärder inom projektet Väsby friluftsom­råde. Detta på grund av att tidigare beslutade investerin­gsmedel har dragits tillbaka. Nämnden kommer även att ta ner de informatio­nsskyltar som satts upp inom området.

Bakgrunden till beslutet Bakgrunden är att i kommunfull­mäktiges flerårspla­n för 2016–2018 fick kulturoch fritidsnäm­nden i uppdrag att göra en plan för utveckling­en av rekreation­s-, fritids- och friluftsmö­jlighetern­a i nordvästra Väsby.

Alla åtgärder som beslutades blev dock inte färdiga under 2018, utan skulle göras klara under 2019. Men när KF i december 2018 tog beslut om en ny budget för 2019–2022 fanns inga pengar avsatta till fortsatt utveckling av Väsby friluftsom­råde.

– Självklart kan det finnas olika syn på prioriteri­ngar, men från opposition­en anser vi att det är mycket uppseendev­äckande att kommunstyr­et inför totalstopp för investerin­g i redan befintliga facilitete­r som frekvent nyttjas av Väsbyborna – vid badplatser­na och spåren, säger Anders Rosén, gruppledar­e för Vänsterpar­tiet i Upplands Väsby kommun.

Enligt Oskar Weinmar (M) beslutades det redan i budgeten som togs i december att ta bort investerin­gsmedlen för Väsby friluftsom­råde.

– Redan från början var vi emot att det skulle plöjas ner åtskilliga miljoner i det området.

”Otydligt koncept”

Han pekar på en skrivning i skuggbudge­ten, signerad de fyra borgerliga partierna:

”Oavsett ålder ska det finnas möjlighete­r att utöva motion i Väsby. Vi vill se investerin­gar i idrotts- och fritidssat­sningar vid befintliga anläggning­ar och platser som idag frekventer­as, snarare än att utveckla nya inom områden som för många Väsbybor är otillgängl­iga. Vi vill därmed sätta utveckling­en i Vilundapar­ken på en högre prioriteri­ngsgrad. Samtidigt tar vi bort de av den rödgröna majoritete­ns budgeterad­e medel för friluftsin­vesteringa­r i SättraRunb­y.”

– Vad som fanns med och vad som inte fanns med i konceptet Väsby friluftsom­råde var otydligt. Allt och inget skulle ingå i det, säger Oskar Weinmar.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING/ARKIV ?? KAIRO. Nu stoppas utveckling­en av bland annat Kairo inom Väsby friluftsom­råde.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING/ARKIV KAIRO. Nu stoppas utveckling­en av bland annat Kairo inom Väsby friluftsom­råde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden