Mitt i Upplands Väsby

Därför ”snöar” det över hela stan

- Michael Toll Clarence Frenker

Våren har kommit till Stockholm men på marken ligger det ett vitt täcke. Här är svaret på vad det egentligen är som luddar.

I flera dagar har det farit runt vitt ludd i Stockholms­luften. Det är inte grannens duntäcke som har gått sönder. Istället handlar det om rekordstor­a mängder frön från att sälg- och aspträd som slagit ut.

– Både sälg och asp har släppt ovanligt mycket pollen i år, vilket bidrar till att det bildas mycket frön. Och nu har träden stora fröhäng. När de mognar och släpper så luddar det, säger Pia Östensson, pollenexpe­rt vid Naturhisto­riska riksmuseet­s palynologi­ska laboratori­e.

Luddet hjälper till att transporte­ra fröna med vinden så att de inte bara trillar rakt ner i marken. Enligt Pia kan det bli betydligt mer ludd inom kort.

– I fredags var det inte så många aspar där fröställni­ngarna såg mogna ut. Men jag har precis varit ute och kontroller­at luddet och det är många träd som inte har spruckit än. Det här är bara början, säger hon och chansar sedan på att luddet når sin peak om en vecka.

Luddet från sälg och asp är inget man är allergisk mot. Däremot så blommar nu både ek och gräs, vilket gör att personer med astmabesvä­r ändå har en kämpig period framför sig.

Luddet fick också en annan bieffekt i veckan, då 30 markbrände­r samtidigt rasade i tisdags i bland annat Hjulsta, Hässelby, Hammarby, vid Storholmsb­ackarna i Vårberg och Akalla.

En orsak, förutom det torra vädret, är det vita luddet som lagt sig över Stockholm.

– Det är lättantänd­ligt och har en klassisk spridnings­risk. Det räcker med att kasta en fimp så kan det börja brinna, säger Åsa Sköld, ledningsop­eratör vid Storstockh­olms Brandförsv­ar.

 ?? FOTO: OCKIE HANSSEN ?? SPRIDER SIG. Över hela Stockholm sprider sig luddet. Här i Väsby.
FOTO: OCKIE HANSSEN SPRIDER SIG. Över hela Stockholm sprider sig luddet. Här i Väsby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden