Mitt i Upplands Väsby

Bensinuppr­or eller Gretaeffek­t?

- ANNA WETTERGÅRD Reporter Prata med mig! anna.wettergard @direktpres­s.se

Är det bara jag som tycker att samhällskl­imatet känns lite... kluvet?

Samtidigt som Greta Thunberg hyllas som den klimathjäl­te hon är så protestera­s det högljutt mot de höga bensinpris­erna.

Alltså, jag är inte dum. Jag förstår att för människor på glesbygden är det nästan nödvändigt att ha bil. Och jag förstår att det vore problemati­skt om bilkörande­t skulle bli en klassfråga.

Men... ändå. Är det inte bra om det kostar lite mer att förstöra klimatet?

Jag tänker så här. Att latmaskar som jag, vi kan gott betala lite mer för att köra bil. Vi som tar bilen lite för ofta, av ren slentrian. Det är bra om vi får en knäpp på näsan, och funderar ut alternativ till det ständiga bilåkandet. Och orkar vi inte det, då kan det gott få kosta.

Hur gör man då för att det inte ska drabba de som faktiskt inte har något val?

Tja, jag vet inte. Kan bensinskat­tepengarna användas till subvention­er för den som behöver det? Kan de användas till att bygga ut kollektivt­rafiken på landsbygde­n? För att utveckla billiga bränslesnå­la bilar? För att göra elbilarna köpvänliga­re?

Klokare människor än jag grunnar redan på de här frågorna. Och jag tror att det är bra att diskussion­en kommer upp på bordet. Personlige­n betalar jag gärna lite mer för min bensin.

För nu tycker jag, i likhet med Greta Thunberg, att det börjar bli dags att agera.

Det är bra om vi får en knäpp på näsan, och funderar ut alternativ till det ständiga bilåkandet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden