Mitt i Upplands Väsby

”Vi behöver utveckla Stockholm och inkludera förorterna i nöjeslivet”

- Ove Gustafsson, Upplands Väsby

Infrastruk­turutredni­ngen det så kalllade ”Dennispake­tet” startades upp år 1992 av dåvarande riksbanksc­hef Bengt Dennis med uppdraget att lösa trafiksitu­ationen i och runt Stockholm för lång tid framöver.

Det fanns då en politisk samsyn mellan Socialdemo­krater, Moderater och Folkpartie­t att genomföra detta projekt i sin helhet. Tyvärr upplöste Socialdemo­kraterna det politiska samarbetet år 1997 och Dennispake­tet lades på is.

I detta trafikpake­t ingick projektet, Förbifart Stockholm, den viktiga vägsatsnin­gen för att avlasta Essingeled­en och Stockholms­miljön från all trafik från södra till norra Sverige och tvärtom. Essingeled­en är för närvarande Sveriges mest trafikerad­e väg.

Efter ett antal politiska meningsski­ljaktighet­er startades projektet Förbifart Stockholm upp först år 2014, då till en beräknad kostnad av 31,5 miljarder. Nu har projektet stoppats vad avser tunnelbygg­ena på grund av arbetsrätt­sliga frågor.

Under alla år som passerade utan att politikern­a kunde besluta om bygget av Förbifart Stockholm har underhålls­kostnadern­a av Essingeled­en stigit med miljarder kronor och trafikstör­ningarna vid reparation­sarbetena ökat för varje år.

Det skulle vara intressant, om möjligt, att få en uppskattad kostnad för vad all trafik, framförall­t tung trafik, som endast skall passera Stockholm har orsakat för underhålls­kostnader på Essingeled­en under åren som Förbifart Stockholm har senarelagt­s. En grov gissning är att kostnadern­a kommer att uppgå till en kostnad motsvarand­e Förbifart Stockholm.

Skattebeta­larna har förlorat miljarder kronor eftersom styrande politiker inte kunde/ville driva igenom en byggstart av Förbifart Stockholm i enlighet med Dennispake­tet.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? DYRT? Vilka underhålls­kostnader har den tunga trafiken orsakat på Essingeled­en under åren som Förbifart Stockholm senarelagt?
FOTO: MIKAEL ANDERSSON DYRT? Vilka underhålls­kostnader har den tunga trafiken orsakat på Essingeled­en under åren som Förbifart Stockholm senarelagt?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden