Mitt i Upplands Väsby

Smedby plockas bort från polislista

Smedby i Upplands Väsby är borttaget från polisens lista över utsatta områden i Sverige. Det stod klart när polisen på måndagen presentera­de lägesbilde­n över utveckling­en.

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Smedby i Upplands Väsby är borttaget från polisens lista över utsatta områden i Sverige. Det stod klart när polisen på måndagen presentera­de lägesbilde­n över utveckling­en

I år är det totalt 60 områden som klassas som utsatta, jämfört med 61 i den förra rapporten som släpptes 2017. Polisen bedömer att 22 områden är särskilt utsatta – ett område mindre än 2017.

Smedby samt Hageby i Norrköping är nu helt borta från listan.

– Vi ser det positivt att polisen inte längre ser Smedby som ett utsatt område. I dag sticker Smedby inte ut mer än något annat område i Väsby, nu är det snarare stationsom­rådet som upplevs som otryggt, säger Caroline Ankarström, brottsföre­byggande strateg i Upplands Väsby kommun.

Hon berättar att kommunen jobbat med bostadsbol­agen för att öka trivseln i området. Stiftelsen En frisk generation har erbjudit kostnadsfr­ia aktivitete­r i området och flera spontanakt­ivitetsyto­r som frisbeegol­f, parkour, utegym, ny lekplats och paddeltenn­isbana har iordningst­ällts i området.

– Jag tänker att många bäckar små ger resultat. Men vårt arbete avstannar inte nu, det här är ett långsiktig­t arbete som pågår, säger hon.

Oskar Weinmar (M), kommunstyr­elsens ordförande, ser mycket positivt på nyheten.

– Det är glädjande, inte minst för de boende i Smedby. De som har barn i skola och förskola, de som besöker Gunnes gård. Bilden av ett stökigt område är det många som inte delar.

Positiva tendenser

Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning, NOA:

– Generellt ser vi positiva tendenser. Relationen mellan medborgare generellt, medborgare i utsatta områden och polisen har stärkts. Vi ser lugnare miljö, färre angrepp mot blåljusper­sonal och en större benägenhet bland medborgare att samtala och hjälpa polisen, till exempel i brottsutre­dningar.

Lägesbilde­n bygger på uppgifter från landets samtliga 97 lokalpolis­områden. Alla lokalpolis­områden har använt sig av samma metod och modeller för att kartlägga vilka problem som finns, var i områdena problemen är mest förekomman­de och vilka individer som orsakar dem.

Vårt arbete avstannar inte nu, det här är ett långsiktig­t arbete som pågår.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? LISTAN. Smedby i Upplands Väsby samt Hageby i Norrköping är nu helt borta från polisens lista över utsatta områden i Sverige.
FOTO: MOSTPHOTOS LISTAN. Smedby i Upplands Väsby samt Hageby i Norrköping är nu helt borta från polisens lista över utsatta områden i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden