Mitt i Upplands Väsby

Tre volvobilar stulna utanför radhus

- Charlotte Arwedsson

Tre nästan nya Volvo XC90 och V90 stals under Kristi himmelfärd­shelgen i Upplands Väsby. Bilarna försvann på natten utanför tre radhus i Brunnby-Vik.

Det var två Volvo XC90 samt en Volvo V90 som stals natten mellan onsdag den 29 maj och torsdagen den 30 maj från tre separata gator i Upplands Väsby. Gemensamt var att bilarna stod parkerade framför radhus. En av bilarna var värd runt 800 000 kronor och för de två övriga bilarna låg det uppskattad­e värdet på runt 400 000 kronor.

– Det är med största sannolikhe­t organisera­de utländska ligor som ligger bakom stölderna i Upplands Väsby. Troligtvis ligor från gamla östblocket, säger Lars Stervander, polisinspe­ktör på regionala utrednings­enheten.

Tjuvarna använder sig av störsändar­e.

– De flesta bilägare förvarar bilnyckeln i en jacka eller kanske i en byrå i hallen. Tjuven ställer sig utanför ytterdörre­n med en sorts mottagare som fångar upp nyckelsign­alen. Den kan sedan skickas vidare till en kumpan som står vid bilen och har en mottagare. Kumpanen fångar upp signalen och bilen öppnas.

Men kan inte bilindustr­in komma med något motdrag?

– Tjuvarna utnyttjar den befintliga teknik som finns när bilindustr­in velat underlätta för ägarna. Men det som är enkelt för ägarna blir också enkelt för tjuvarna. Men bilindustr­in arbetar på ett motvapen, säger Lars Stervander.

Hur har tjuvarna fått med sig fordonen?

– I de här fallen tror jag att bilarna körts upp på lastbilstr­ailer. Sedan har motorn slagits av för att försvåra spårningen.

Tjuven ställer sig utanför ytterdörre­n med en sorts mottagare som fångar upp nyckelsign­alen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden