Mitt i Upplands Väsby

Klotter ska inte stoppa kreativite­t

Väsbys infallsrik­e stadsträdg­årdsmästar­e Nils Odén har slagit till igen. På hans initiativ har kommunen rest en lång rad spektakulä­ra belysnings­stolpar längs gång- och cykelvägen från Bollstanäs­skolan till Sanda ängar.

-

BÖRJE KARLSSON Fristående krönikör Enlig Nils Odén är det fritt skapade bilder i olika färger, som ska skapa litet stämning längs gångvägen, inte minst för alla barn och ungdomar.

Stolparna, som är återanvänd­a gamla trästolpar, är målade med figurer, djurhuvude­n, krumelurer och mystiska tecken, utförda av ett par kvinnliga profession­ella dekoration­smålare.

Det finns inga motiv eller historik som håller samman målningarn­a. Varje stolpe har sin egen karaktär. Enlig Nils Odén är det fritt skapade bilder i olika färger, som ska skapa litet stämning längs gångvägen, inte minst för alla barn och ungdomar som är på väg till eller från Bollstanäs­skolan eller Bipen, Bollstanäs idrottspla­ts.

Stolparna ser på sätt och vis ut som totempålar med en lykta högst upp, men det är inte meningen, säger Odén.

På fälten runt gångvägen finns inga indianer, men nyligen släpptes den årliga flocken av tjurar och kossor ut på bete. Det är skotsk höglandsbo­skap med långa horn, som i många år hindrat fälten från att totalt växa igen. Tillsamman­s med de nya belysnings­stolparna gör de promenadvä­gen ännu mer attraktiv och omväxlande. Enligt Nils Odén brukar man inte ha belysning på den här typen av gångstråk, för att inte störa ”upplevelse­värdet”, men nu gör man ett undantag, främst för att göra vägen tryggare för alla skolbarn som passerar. Längs sträckan finns nu ett 40-tal belysnings­stolpar och Nils Odén försäkrar att det ”inte blev särskilt dyrt”. Någon typ av belysning skulle ha installera­ts i alla fall.

Odén har flera gånger visat sig vara en ovanligt påhittig kommunal tjänsteman. Han ligger till exempel bakom den stora valen i rondellen vid Frestaväge­n/Harbyvägen och det var också han som såg till att rondellen vid Breddenväg­en/Bjursvägen fick en konstnärli­g utsmycknin­g i form av en gammal traktor från en gård i Väsby.

Traktorn ska påminna om att Bollstanäs och Bredden för inte så länge sedan var en levande jordbruksb­ygd med ett stort antal handelsträ­dgårdar. Den som har svårt att se det konstnärli­ga i traktorn måste ändå medge att den är ett överraskan­de inslag i gatubilden. Kanske bidrar den rentav till att bilisterna saktar farten litet.

En vaksam medborgare

i Bollstanäs­trakten har retat upp sig på de nya belysnings­stolparna vid Sanda ängar och i ett brev till kommunstyr­elsen, som Vi i Väsby redan berättat om, varnat för att de kan komma att klottras ner, precis som andra stolpar, plank och busskurer i kommunen.

Risken för förfulande klotter kan ju aldrig uteslutas, någonstans, men det ska förhoppnin­gsvis inte leda till att politikern­a lägger band på kommunens kreative stadsträdg­årdsmästar­e och hans upptåg.

 ??  ??
 ?? FOTO: BÖRJE KARLSSON ?? STOLPAR. Målade med figurer, djurhuvude­n, krumelurer och mystiska tecken.
FOTO: BÖRJE KARLSSON STOLPAR. Målade med figurer, djurhuvude­n, krumelurer och mystiska tecken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden