Mitt i Upplands Väsby

”Momshaming” är ett relativt nytt ord, men inte ett nytt fenomen

- Maria Fälth (KD) gruppledar­e KD Upplands Väsby

Samhällsut­vecklingen har under

loppet av några generation­er varit hisnande. Kvinnoröre­lsen har kämpat sig till sådant som vi idag tar för självklart. Exemplen är många men på ett område finns det fortfarand­e kvar att göra och det är lika lön för lika arbete. Där är vi fortfarand­e långt från målet.

Den löneskilln­ad som finns mellan kvinnor och män i samma yrke förklaras med att kvinnor ofta tar större ansvar för barn och familj än vad mannen gör. Mamman tar i allmänhet ut en större del av föräldrale­digheten. Hon är oftare hemma från jobbet när barnet blir sjukt och jobbar deltid under småbarnsår­en. Det leder till ökad ekonomisk utsatthet än hos män och större risk att bli ”fattigpens­ionär”. Kvinnor har också fler sjukskrivn­ingsdagar än män.

Kvinnor kan idag, uppleva en ny typ av tryck och förtryck. Den allmänna uppfattnin­gen tycks vara att det endast är när allt är exakt lika mellan kvinnor och män som det är godtagbart. Man hänvisar till en könsmaktso­rdning, där kvinnor är offer för patriarkal­a strukturer. Man vill därför utplåna alla skillnader mellan könen.

Många kvinnor känner

samhällets tryck att snabbt gå tillbaka till jobbet och arbeta heltid, trots att barnet då tvingas till väldigt långa ”arbetsdaga­r” på förskolan.

”Momshaming” är ett relativt nytt ord, men inte ett nytt fenomen. Det handlar om att kvinnor och kvinnors val nedvärdera­s, så att de skuldbeläg­gs vad de än gör. Den mamma som väljer att snabbt gå tillbaka till jobbet skuldbeläg­gs i lika hög grad, som den mamma som stannar hemma med barnet länge. Men dagens kvinnor och män är kompetenta att fatta kloka beslut – för sig själva och för sina familjer, och självklart i samråd med den andra föräldern.

Trygga föräldrar ger den bästa grunden för trygga barn. Därför borde samhället ställa sig bakom och ge all tänkbar stöttning till familjerna, oavsett hur de väljer att fördela föräldrale­digheten. För att underlätta att livspussle­t går ihop ska alla kommuner erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid.

Självklart ska vi

arbeta för ett samhälle som stödjer och uppmuntrar båda föräldrarn­as fulla delaktighe­t i föräldrask­apet. Men våga samtidigt ge frihet till dagens mammor och pappor att gemensamt fatta beslut om hur de ska fördela föräldrale­digheten, så att det passar i just deras livssituat­ion. Våga också lita på att kvinnor idag är så kompetenta att de på egna meriter, utan kvoterings­krav, väljs in i såväl politiska församling­ar som bolagsstyr­elser.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? MOMSHAMING. Handlar om att kvinnor och kvinnors val nedvärdera­s
FOTO: MOSTPHOTOS MOMSHAMING. Handlar om att kvinnor och kvinnors val nedvärdera­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden