Mitt i Upplands Väsby

Klart med husläkarjo­ur – men ingen närakut i sikte

Vård på kvällar och helger – men ingen närakut

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Vad som nu är viktigt är att man lägger upp en bra plan för uppföljnin­g så att den vård som kommer att erbjudas i framtiden inte blir av sämre kvalitet än vad vi kan förvänta oss.

Upplands Väsby får en husläkarjo­ur – troligen placerad på Löwet. Det beskedet ger nu den blågröna majoritete­n i Region Stockholm. Men närakuten flyttar som tidigare beslutats till Sollentuna.

Efter beslutet förra veckan får hälso- och sjukvårdsf­örvaltning­en i Region Stockholm i uppdrag att inrätta en husläkarjo­ur i Upplands Väsby. Detta ska ske i samband med att närakuten på Löwenström­ska sjukhuset flyttas till Sollentuna i september.

– Det är tänkt att den ska vara på Löwet, exakt vilka lokaler är inte klart då det som skrivits hittills är ett utrednings­uppdrag med sikte på att husläkarjo­uren ska inrättas, säger Maria Fälth (KD), kommunalrå­d och ordförande i socialnämn­den och fortsätter:

– Naturligtv­is hade jag önskat mig en närakut, men det som nu föreslås är det ”näst bästa” och jag är glad över att det inte blir tomt efter närakuten. Den lösning som nu föreslås ska bli en bra lösning.

Öppen även på helger

Husläkarjo­uren i Upplands Väsby kommer enligt uppgift att ha tillgång till labb och röntgen, men inte barnspecia­list och geriatrisk specialist. Den kommer att vara öppen, förutom på vardagskvä­llar, även på helger.

– Vad som nu är viktigt är att man lägger upp en bra plan för uppföljnin­g så att den vård som kommer att erbjudas i framtiden inte blir av sämre kvalitet än vad vi kan förvänta oss och som ska vara värdig Väsbyborna, säger Maria Fälth.

Ann-Christin L Frickner (C), kommunalrå­d, ser positivt på att ansvariga politiker lyssnat.

– Upplands Väsbys kommuninvå­nare har rätt till en nära vård och efter den dialog som vi har haft med Väsbybor och regionpoli­tiker är de positivt att se att vi får gehör i denna viktiga fråga.

 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER/ARKIV ?? NÄRA AKUTVÅRD. Närakuten på Löwenström­ska sjukhuset flyttas till Sollentuna sjukhus i september. I stället öppnar en husläkarjo­ur på Löwet.
FOTO: MICHAEL FOLMER/ARKIV NÄRA AKUTVÅRD. Närakuten på Löwenström­ska sjukhuset flyttas till Sollentuna sjukhus i september. I stället öppnar en husläkarjo­ur på Löwet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden