Mitt i Upplands Väsby

Farligt skräp på förskolegå­rdar

Krossat glas, fimpar, plastmugga­r. På helgerna blir många förskolegå­rdar i Upplands Väsby festplatse­r för ungdomar. Personalen får inleda arbetsveck­an med att städa upp.

- Charlotte Arwedsson

VÄSBY

Krossat glas, fimpar, snus, trasiga plastglas – och urin. På flera förskolor i Väsby får personalen börja arbetsveck­an med att städa upp efter ungdomar som festat på förskolorn­as gårdar under helgen.

Ungdomar som ”hänger” på kvällar och helger väljer ibland förskolegå­rdar och skolgårdar som samlingsoc­h festplats.

På flera förskolor i Upplands Väsby har personalen den senaste tiden fått börja arbetsveck­an med att storstäda och rensa gården från saker som små barn kan stoppa i sig och skadas av.

En av de som drabbats är förskolan Vik i Brunnby-Vik, där personalen med hjälp av vårdnadsha­vare flera måndagar har fått städa upp krossade flaskor, fimpar, snus, plastglas och konfetti – något små barn gärna stoppar i munnen med risk för kvävning.

Vanligt i hela landet

Enligt Michael Enghag, vd för Hagvidson som är huvudman för förskolan Vik sedan ett knappt år, är det här tyvärr ett vanligt problem i hela landet.

– Ungdomar samlas på förskolegå­rdar och det händer att de även festar där. De dricker öl, kissar och lämnar kvar glas.

Han berättar att personalen har rutiner för att säkra gården på morgonen.

– De börjar med att gå ut och besiktiga gården så att det inte ligger glas eller liknande på marken, eller något annat farligt. På kvällen plockas alla leksaker och redskap in för att minimera stölder och skadegörel­se.

Om problemet eskalerar ser han ingen annan lösning än att anlita ett vaktbolag.

– Men det vore väldigt olyckligt. Pengarna ska gå till personal och pedagogisk verksamhet, säger Michael Enghag.

Han uppmanar ungdomarna att välja andra platser att hänga på.

– Håll er ifrån den typen av platser där det finns mindre barn som kan stoppa saker i munnen.

Insynsskyd­dat

Även kommunens fältarbeta­re är medvetna om problemet med ungdomshän­g på förskolegå­rdar och skolgårdar.

– Vissa gårdar är mer populära än andra. Ungdomarna tycker det är trevligt att sitta under tak och det är insynsskyd­dat. Men det finns bättre platser att hänga på, säger fältarbeta­re Anders Carlsson.

Hur ska man agera som förälder?

– Som förälder ska man vara nyfiken, man ska våga fråga. Man kan gå ut och ta en kvällsprom­enad och kolla läget. Vi måste våga ta vårt föräldraan­svar, säger Anders Carlsson.

Det är mycket obehagligt och tråkigt att det ska behöva vara så.

 ?? FOTO: HAGVIDSON ?? VIK. Förskolan Vik i Brunnby-Vik är en av flera förskolor i Upplands Väsby där personalen vid ett flertal tillfällen har fått börja arbetsveck­an med att städa upp glas, fimpar och skräp efter helgen.
FOTO: HAGVIDSON VIK. Förskolan Vik i Brunnby-Vik är en av flera förskolor i Upplands Väsby där personalen vid ett flertal tillfällen har fått börja arbetsveck­an med att städa upp glas, fimpar och skräp efter helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden