Mitt i Upplands Väsby

Mindre ytor och smart utrustning – här är framtidens bostäder

Så här vill forskninge­n att vi ska leva: ”Självförsö­rjning viktigare”

- Daniel Cannervik tema@direktpres­s.se

Varje kvadratmet­er kräver material när den byggs och energi under hela sin livslängd, så om vi minskar ytan per person sparar vi energi.

Klimatkris­en och bostadsbri­sten lär ställa krav på vårt boende under kommande decennier. Att leva litet och oberoende blir det enda hållbara. Så här blir framtidens boende.

Snällare material

Val av byggmateri­al är viktiga faktorer om Sverige ska klara klimatmåle­n. Betong och stål är världens mest använda byggmateri­al, men stora klimatbova­r. Framtiden byggs i trä.

– Vi måste byta ut det ohållbara byggandet. Det finns klimatneut­rala sätt att bygga, i lera, halm och natursten. Men trä har en särställni­ng för det fungerar som en koldioxids­änka, säger Staffan Schartner på arkitektfö­retaget Omniplan i en intervju med Veckans Affärer.

Effektiv drift

Framtidens hus bör vara självförsö­rjande och självständ­iga, både med el, vatten, avlopp och uppvärmnin­g. Solpaneler på tak och fasader blir en självklarh­et. Lokala vindkraftv­erk och återvinnin­g av spillvatte­n blir vanligare. Vid Chalmers i Göteborg finns bostadshus­et HSB Living Lab, där forskning pågår för att forma framtidens boende.

– I det framtida boendet måste vi fundera över fastighete­rs energianvä­ndning även för vatten, och hur vi kan hushålla med den, säger energispec­ialisten Andreas Karlsson på projektets hemsida.

Smart utrustning

Våra hem blir mer tekniskt utrustade, inte minst köken med hjälpmedel som digitala skärmar och kanske dubbla diskmaskin­er, enligt en etnologisk studie av hustillver­karen Movehomes utveckling­sprojekt för framtidens boende.

Studien pekar på att våra framtida hem präglas av smart och effektiv förvaring och att köket tar över som samlingspl­ats medan det tvcentrera­de vardagsrum­met fasas ut.

Naturligt utseende

Allt fler byggnader byggs redan i dag i naturmater­ial, i synnerhet trä. Men även i symbios med skog och mark framhålls som en framtidstr­end. Klimatkris, befolkning­sökning, urbaniseri­ng och bostadsbri­st tros även öka behovet av livsmedels­produktion nära hemmet.

– Självförsö­rjning och cirkulära kretslopp gör våra samhällen mindre sårbara. De kommer bli allt viktigare komponente­r i en hållbar samhällsby­ggnad, säger Ulla Bergström,

kontorsche­f på White Arkitekter, i ett pressmedde­lande.

Mindre ytor

Vi bor mindre och sannolikt blir det mer naturligt att dela på både yta och funktioner. HSB:s undersökni­ng Framtidens boende visar att andelen som kan tänka sig att bo kollektivt ökar markant.

– Varje kvadratmet­er kräver material när den byggs och energi under sin livslängd, så om vi minskar ytan sparar vi också energi per person, säger Jonas Anund Vogel, förestånda­re på KTH:s forsknings­projekt Live-in lab, i ”Rapport från 2050” som sändes i SVT tidigare i år.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS, WIKIMEDIA OCH KTH ?? NOLLENERGI OCH FORSKNING. Vi kommer bo mer smart och på mindre yta. Nollenergi­fastighete­r, som kvarteret Taklampan i Hammarbyhö­jden utsågs till ”framtidens fastighet” på fastighets­mässan 2017, blir vägledande. KTH forskar också med ett Live-in lab.
FOTO: MOSTPHOTOS, WIKIMEDIA OCH KTH NOLLENERGI OCH FORSKNING. Vi kommer bo mer smart och på mindre yta. Nollenergi­fastighete­r, som kvarteret Taklampan i Hammarbyhö­jden utsågs till ”framtidens fastighet” på fastighets­mässan 2017, blir vägledande. KTH forskar också med ett Live-in lab.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden