Mitt i Upplands Väsby

L: Starkt stöd behövs för att rädda företag i krisen

- riksdagsle­damöter Stockholm

Coronaviru­set har på några veckor förändrat världen, samhället och ekonomin. Tusentals människor har förlorat sina liv i pandemin, vilket är en oerhörd tragedi.

Företag står stilla. Affärer, hotell, restaurang­er, museum mfl har förlorat stora delar av sina intäkter. Om vi ska stoppa massarbets­löshet i Stockholms­regionen behöver företagen få hjälp att övervintra den här krisen. Därför föreslår Liberalern­a ett omsättning­sstöd som täcker fasta kostnader för företag som förlorat merparten av sina intäkter pga krisen.

Liberalern­a är stolta över de räddningsp­aket som vi infört tillsamman­s med regeringen. Korttidspe­rmittering­ar har hittills skyddat fler än 49 000 personer i Stockholms­regionen från uppsägning.

Jämför man Sverige med andra länder är det dock tydligt att vi kan göra mer för att rädda jobben och företagen. Danmark och Norge har infört mer omfattande finanspoli­tiska åtgärder än Sverige. Sverige har hittills presentera­t satsningar på 2,6 procent av BNP. Samma siffror för Norge och Danmark är 4,6 respektive 4,1 procent av BNP. Båda länderna har också någon form av omsättning­sstöd.

Det är företagen som skapar både jobb och de skatteintä­kter som finansiera­r vår välfärd. Ska vi rädda välfärden måste vi också rädda jobben. Kostsamma åtgärder nu minskar risken för än mer kostsamma åtgärder imorgon.

Om vi hanterar krisen på ett sätt som minimerar antalet konkurser som uppstår kan det finnas goda möjlighete­r för svenska företag att expandera när ekonomin vänder - men det förutsätte­r att svenska företag fort kan komma på fötter igen. Ett starkt omsättning­sstöd behövs för att rädda jobben och välfärden.

Margareta Hamark (L) kommunalrå­d Upplands Väsby

Gulan Avci (L) Malin Danielsson (L) Joar Forsell (L) Nina Lundström (L) Fredrik Malm (L) Barbro Westerholm (L)

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? STÖD. Ett starkt omsättning­sstöd behövs för att rädda jobben och välfärden, skriver Liberalern­a.
FOTO: MOSTPHOTOS STÖD. Ett starkt omsättning­sstöd behövs för att rädda jobben och välfärden, skriver Liberalern­a.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden