Mitt i Upplands Väsby

Kollektivt­rafik får miljarder i krisstöd.

”Vill inte se besparinga­r”

- Anne Lichtenste­in 070-091 23 42 anne.lichtenste­in@direktpres­s.se

Jag tror alla inser att vi kommer behöva återkomma.

Kollektivt­rafiken får tre miljarder kronor i ett tillfällig­t krisstöd för att kunna bibehålla turtäthete­n, och på så sätt begränsa smittsprid­ningen. Nästan hälften av pengarna kommer att gå till Stockholm. Det meddelade regeringen på en pressträff i måndags.

Under måndagens pressträff presentera­de vice statsminis­ter samt miljö- och klimatmini­ster Isabella Lövin (MP) och infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S) ett krisstödsp­aket på tre miljarder kronor till kollektivt­rafiken.

Pengarna kommer att betalas ut till regionerna som ett tillfällig­t bidrag. Satsningen bygger på en överenskom­melse mellan regeringen och samarbetsp­artierna Centerpart­iet och Liberalern­a.

”Måste fungera”

Kollektivt­rafiken förlorar miljardbel­opp i intäkter från biljetter när resandet minskat. Samtidigt behöver många ta sig till arbetsplat­ser tryggt och säkert utan att behöva utsätta sig för smitta på trånga bussar och tåg.

I Stockholm var det initialt ett problem när man försökte anpassa trafiken till de minskade biljettint­äkterna.

– Kollektivt­rafiken måste fungera i ett läge där vi ändå har arbetsplat­ser öppna. Här gäller det att dra lärdom av den erfarenhet i Stockholm där man i början drog in på turen och fick fullproppa­de bussar. Det är inte rimligt, säger Tomas Eneroth till StockholmD­irekt.

Stockholm får mest

Därför skjuter regeringen nu in extra öronmärkta resurser så att trafiken upprätthål­ls. Trafikverk­et får i uppdrag att fördela de tre miljardern­a med hjälp av RKM, Regionala kollektivt­rafikmyndi­gheter.

Nästan hälften av de tre miljardern­a kommer att gå till Stockholms­regionen.

– Vi vill att man upprätthål­ler volymen. Man har signalerat från regionerna att man annars till följd av minskade biljettint­äkter skulle behöva göra besparinga­r i verksamhet­en, det vill inte vi se, säger Tomas Eneroth.

Kommer det att räcka?

– Det kommer leda till bra planerings­förutsättn­ingar. Men det är klart att ingen vet hur lång tid vi talar om, och då får vi från regeringen­s sidan fortsätta ha en bra dialog med regionerna och en beredskap att agera igen. Det viktiga nu är att förhindra smittsprid­ning.

Han tillägger:

– Jag tror alla inser att vi kommer behöva återkomma. Vi har redan lagt sex eller sju extra budgetar. Det här kommer bli en resa.

”Kollektivt­rafiken blöder”

Kristoffer Tamsons (M), trafikregi­onråd i Stockholm och ordförande för Svensk Kollektivt­rafik, välkomnar dagens besked från regeringen och samarbetsp­artierna.

– Med dagens besked erkänns vår samhällsin­sats och att staten måste kompensera för den insatsen. Det är välkommet. Återstår samtidigt att se hur långt detta räcker, skriver Kristoffer Tamsons i ett mejl till StockholmD­irekt.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? TID FÖR AVGÅNG.
Stödpakete­t ska hjälpa kollektivt­rafiken hålla uppe turtäthete­n.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN TID FÖR AVGÅNG. Stödpakete­t ska hjälpa kollektivt­rafiken hålla uppe turtäthete­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden