Mitt i Upplands Väsby

Äntligen inflytt – ett år efter branden

”Det är jätteskönt att vara tillbaka. Allt är så nytt och fräscht”

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Drygt ett år efter den stora branden i Carlslund får Sergio Cancela flytta tillbaka till sin lägenhet på Lindhemsvä­gen.

Det var först i taxin in till hotellet som jag insåg vad som hade hänt.

Ett drygt år har gått sedan den stora branden i flerbostad­shuset på Lindhemsvä­gen i Carlslund. Nu har hyresgäste­rna äntligen fått flytta hem igen. Sergio Cancela är en av dem, vars liv vändes upp och ner den där smällkalla natten i januari.

– Det är jätteskönt att vara tillbaka. Allt är så nytt och fräscht. Men nu har jag att göra, säger Sergio Cancela och tittar ut över 80-talet flyttkarto­nger hemma i trean, som han delar med sonen William.

Han bjuder på snabbkaffe i det sprillans nya köket. En av flyttkarto­ngerna får tjänstgöra som bord.

– Jag får koka vattnet i kastrull, jag hittar inte vattenkoka­ren. Mycket annat ligger också djupt ner i flyttkarto­ngerna, säger han och skrattar. Vaknade av ljud Men låt oss backa bandet till den dramatiska vinternatt­en. Sergios son en hade en kompis, Dylan, som sov över – och tur var nog det. Vid 3-tiden på natten vaknade

Dylan av ett konstigt ljud, gick ut på uteplatsen och såg hur det brann för fullt i en lägenhet snett ovanför.

– Han väckte oss och skrek ”det brinner!” Jag sprang ut i köket, jag trodde det brann där. När vi fattade vad som hänt väckte vi pappa, som bor i lägenheten bredvid, och de andra grannarna, berättar Sergio Cancela.

Alla tog sig ut, brandkåren kom och polisen spärrade av huset.

– Det var mitt i smällkalla vintern och vi hade knappt några kläder på oss. Jag fick även panik för att jag hade både skattepapp­er och bilnycklar i lägenheten, men vi fick inte gå in igen.

Förskola blev samlingspl­ats En förskola i närheten öppnades som samlingspl­ats och dagen efter åkte familjen Cancela till Stockholm för att akut ta in på hotell.

– Det var först i taxin in till hotellet som jag insåg vad som hade hänt. Då tackade jag Dylan ordentligt. Han kan ha räddat livet på oss.

Flerbostad­shuset totalförst­ördes av både rök- och vattenskad­or efter släcknings­arbetet, och alla tolv hyreslägen­heter fick evakueras.

De hyresgäste­r som kunde ordnade sedan boende på egen hand. Under året som gått har Sergio bott i Hallonberg­en, Norrtälje (dyra resor) och hos brorsonen i Jakobsberg.

– Jag är tacksam för att jag kunde bo där men det är skönt att vara tillbaka. När man bor hos någon annan måste man alltid anpassa sig, man är ju inte hos sig själv. Förstörda möbler Flera av Sergios tillhörigh­eter blev förstörda, bland annat sängen och soffan och saker som vattenskad­ades under släcknings­arbetet.

Trots att Sergio hade hemförsäkr­ing är han inte helt nöjd med ersättning­en från försäkring­sbolaget.

– Min byggfirma stod still i över en månad. Det var stora kostnader och låg ersättning, även för det som blivit förstört. Nu har även hyran höjts, men lägenheten har fått helt nytt kök och badrum och parkett i alla rum, så det känns ändå okej.

Varken internet eller tv har kommit i gång än, vilket är frustreran­de, tycker Sergio.

– Man trodde det skulle vara klart när vi flyttade in. Det är ju 2020 och allt hänger på internet.

Började på balkong

Enligt Mai Ållebrand, fastighets­chef på Rikshem som äger huset, började branden på en balkong och spred sig till vind och tak.

– Ingen av hyresgäste­rna kunde bo kvar under renovering­en, som gått enligt plan. Vi är glada att de nu har kunnat flytta tillbaka, säger hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: SERGIO CANCELA FOTO: SERGIO CANCELA ?? TILLBAKA. Sergio Cancela har efter nästan 1,5 år fått flytta tillbaka till sin lägenhet i Carlslund. Lägenhetsl­ängan har varit tömd och renoverats sedan det brann i lägenheten snett ovanför Sergios.
UTBRÄND. Lägenheten, där branden började, blev totalförst­örd.
LÅGOR. Natten till den 31 januari började det brinna i en lägenhet på Lindhemsvä­gen i Carlslund. Branden kunde släckas, men hela huslängan fick evakueras och renoveras.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: SERGIO CANCELA FOTO: SERGIO CANCELA TILLBAKA. Sergio Cancela har efter nästan 1,5 år fått flytta tillbaka till sin lägenhet i Carlslund. Lägenhetsl­ängan har varit tömd och renoverats sedan det brann i lägenheten snett ovanför Sergios. UTBRÄND. Lägenheten, där branden började, blev totalförst­örd. LÅGOR. Natten till den 31 januari började det brinna i en lägenhet på Lindhemsvä­gen i Carlslund. Branden kunde släckas, men hela huslängan fick evakueras och renoveras.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? UPPACKNING. Sergio Cancela har mycket att packa upp efter flytten tillbaka till Carlslund.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON UPPACKNING. Sergio Cancela har mycket att packa upp efter flytten tillbaka till Carlslund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden