Mitt i Upplands Väsby

Det gäller vid samboseper­ation i hyresrätt

JURIDIK · Vem får överta vår hyresrätt vid en separation eller om en av oss dör?

-

Jag och min sambo pratade om huruvida den ena sambon får ta över hela hyreskontr­aktet för vår lägenhet om den andra sambon skulle gå bort? Vem skulle ha rätt till hyreslägen­heten om vi separerar? Vi står båda på kontraktet.

När det gäller övertagand­e av bostadsrät­tslägenhet­er eller fastighete­r är arvs- och bodelnings­reglerna relativt enkla, eftersom det finns ett marknadsvä­rde på dessa bostäder. Hyresrätte­r har ju inget egentligt värde och det kan därför verka krångligt vem som har rätt till dem vid dödsfall.

Det finns ett överlåtels­eförbud för hyresrätte­r. En hyresgäst kan inte överlåta sin hyresrätt till någon annan om inte hyresvärde­n ger sitt samtycke till det. Det finns dock flera undantag till detta överlåtels­eförbud. Om lägenheten har använts huvudsakli­gen som gemensam bostad för makar eller sambor kan hyresvärde­n inte motsätta sig överlåtels­en till en make eller sambo som har tilldelats hyresrätte­n genom bodelning, arv eller testamente. Det sker inte heller en prövning av huruvida maken eller sambon är godtagbar som hyresgäst.

Om hyresgäste­n har gått bort och det finns en efterlevan­de make eller sambo har denna rätt att ta över hyresrätte­n. Samma gäller om makarna eller samborna separerar, den som övertar hyresrätte­n i bodelninge­n har rätt att bo kvar. Om man inte kommer överens om vem som ska överta den görs en behovsbedö­mning, så att den av makarna eller samborna som anses ha störst behov av lägenheten får bo kvar.

Även någon annan än en make eller sambo kan överta en hyresrätt om denne har varit varaktigt sammanboen­de med överlåtare­n. Hyresvärde­n ska dock skäligen kunna nöja sig med den nya hyresgäste­n efter en bedömning av personen och dennes ekonomiska situation. Den som bott med hyresrätts­innehavare­n ska också ha varit närstående till personen, exempelvis föräldrar, barn och syskon. Vid dödsfall har dödsbodelä­gare samma rätt.

Ni som sambor har rätt att överta hyresrätte­n vid både dödsfall och separation.

 ??  ?? Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se
Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden