Mitt i Upplands Väsby

Hushållen ser svart på framtidens bopriser: ”Historiskt”

- Hannes Holmström hannes.holmstrom@direktpres­s.se

Hushållens syn på bostadspri­serna är mörk. Under april månad har SEB:s boprisindi­kator gjort ett historiskt ras – det värsta på 17 år.

Indikatorn på bopriser föll med 67 punkter i april, till minus 20, och gjorde därmed det största raset som någonsin registrera­ts under en månad.

Stockholm och Skåne är regionerna där minskninge­n är störst, från vardera 38 enheter till 11 respektive 19.

Minskninge­n är markant även i övriga regioner i landet.

– Det här är en historisk nedgång. Aldrig tidigare har vi sett ett så stort och snabbt fall i Boprisindi­katorn. Ännu har vi inte sett fallande bostadspri­ser i statistike­n men det här visar att det är vad hushållen förväntar sig och till viss del kan sådana förväntnin­gar blir självuppfy­llande, säger SEB:s privatekon­om Jens Magnusson i ett pressmedde­lande.

Den andel av hushållen

Det visar att det är vad hushållen förväntar sig och till viss del kan sådana förväntnin­gar blir självuppfy­llande.

som tror på stigande bostadspri­serär nu 22 procent, mdan de hushåll som tror på en minskning har stigit från 8 till 42 procent. Hushåll som tror att bopriserna kommer att vara oförändrad­e har minskat med två enheter och är 27 procent.

– Trots stabiliser­ande åtgärder från regering, riksdag, myndighete­r och banker, får vi räkna med att kombinatio­nen av ekonomisk tvärnit och fallande hushållsfö­rtroende kommer att resultera i en rejäl sättning på bostadsmar­knaden, säger Jens Magnusson.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BOSTADSPRI­SER. Hushållens syn på bostadspri­serna är mörk i spåren av coronapand­emin.
FOTO: MOSTPHOTOS BOSTADSPRI­SER. Hushållens syn på bostadspri­serna är mörk i spåren av coronapand­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden