Mitt i Upplands Väsby

”Fakta finns och engagemang­et ökar, men klockan tickar.”

- Rebecka Le Moine riksdagsle­damot (MP) Maria Tuvesson gruppledar­e MP Väsby

Sånglärkan­s drill över öppna fält, länge ett av de tydligaste vårtecknen. Ljuset bryter äntligen igenom, känslan av livets pånyttföde­lse. Men mycket av det vi förknippar med årstiderna­s växlingar, kan vi inte ta för givet. I decennier har vi tagit långt mycket mer från naturen än vad vi givit tillbaka, och i detta nu håller naturens mångfald på att tas från oss.

Den internatio­nella FN-dagen för biologisk mångfald är en dag då vi firar all den mångfald av liv som finns på jorden, men också en väckarkloc­ka för arter utrotas i en rasande hastighet och oerhörd omfattning just nu.

Nyligen släppte Artdataban­ken Rödlistan, en sammanstäl­lning av alla arter i Sverige som riskerar att dö ut om vi inte hejdar förloppet. Listan innehåller nu 4 746 arter, en ökning med hela elva procent sedan förra listan.

Det är ingen slump att en massutrotn­ing av arter sker, utan det är ett resultat av det enorma systemfel vi med politiska beslut har skapat. Men det finns hopp. Sången från sånglärkan, är inte längre en sång från en rödlistad art, då sånglärkan åter bedöms vara livskrafti­g. Livet vill leva, och vi behöver bara bestämma oss för att ge naturen tid och rum för återhämtni­ng.

Miljöparti­et i Väsby har föreslagit att ge Runbys Bergaskog skydd, vi har sagt nej till bygge av omsorgsboe­nde i värdefull skog och presentera­t en lösning för hur vi kan bevara Runby hage men till detta har minoritets­styret sagt nej. Miljöparti­ets solidarite­t omfattar hela mänsklighe­ten, alla djur och all natur, och vi anser att allt levande har ett existensbe­rättigande. Vi ser att det krävs en grön politik som rättar till det stora systemfel som har gjort det till en affärsidé att skövla vår gemensamma planet på liv. Vi måste låta ekonomin blomstra inom ekologins gränser, inte tvärtom.

Vi vill fira den biologiska mångfalden­s dag genom att njuta naturen, inspireras av vyerna och vidderna och våga drömma om en vildare natur. Fakta finns och engagemang­et ökar, men klockan tickar. Det som behövs nu är en stark naturpolit­ik. Hör av dig om du vill delta i arbetet för att skydda Väsbys och Sveriges vackra natur.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SJUNGER. Sånglärkan är ett tidigt vårtecken.
FOTO: MOSTPHOTOS SJUNGER. Sånglärkan är ett tidigt vårtecken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden