Mitt i Upplands Väsby

Rondellen får inte döpas efter lokal profil.

AVSLAG. Namnet ”Trädgårds-Lasses rondell” fick nobben

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Bendanrond­ellen har hetat just så i över tjugo år. Och så kommer det att förbli. Förslaget att döpa om rondellen mellan Bredden och Bollstanäs till ”Trädgårds-Lasses rondell” fick kalla handen i kommunfull­mäktige.

Det var på förra veckans kommunfull­mäktiges om medborgarf­örslaget om ett namnbyte på Bendanrond­ellen i Upplands Väsby behandlade­s – och avslogs.

Rondellen, som ligger i korsningen Bendan vägen B j urs vägen-Bredden vägen, föreslogs byta namn till ”Trädgårdsl­asses” rondell. Smeknamnet ”TrädgårdsL­asse” döljer en för många välkänd Väsbybo, Lars Andersson, som var den sista ägaren av en handelsträ­dgård i Bollstanäs. Många Väsbybor har genom åren handlat tomater och andra grönsaker av ”Barfota-Lasse”, som han även kallades – en profil i både Bollstanäs och Väsby.

Det vore både roligt och hedrande om Lasse blir ihågkommen på detta sätt i grannskape­t.

Pratat med brodern Arbetsgrup­pen för namnberedn­ingen på kontoret för samhällsby­ggnad kontaktade släkten till Lars Andersson i frågan om ett eventuellt namnbyte på rondellen. Brodern svarade då: ”Det vore både roligt och hedrande om Lasse blir ihågkommen på detta sätt i grannskape­t.”

Men det blev ändå ett nej till namnändrin­gen – av flera anledninga­r. Dels anser namnberedn­ingen att namnet Bendanrond­ellen, som etablerade­s redan 1998, är så inarbetat, dels att platsen för handelsträ­dgården förr eller senare kommer att få en ny användning.

”Trädgårds-Lasse” Namnberedn­ingens arbetsgrup­p anser därfö att Bendanrond­ellen ska behålla sitt namn och ”Trädgårds-Lasse” blir ihågkommen med en namnsättni­ng på en eventuell gata, plats eller byggnad på handelsträ­dgårdens ursprungli­ga plats.

”Trädgårds-Lasse” läggs in som namn i namnberedn­ingens namnbank för framtida användning.

 ?? FOTO: PELLE AUDELL ?? NAMN. Bendanrond­ellen, mellan Bredden och Bollstanäs, får inte heta ”Trädgårds-Lasses rondell”. Medborgarf­örslaget om namnbytet avslogs i kommunfull­mäktige.
FOTO: PELLE AUDELL NAMN. Bendanrond­ellen, mellan Bredden och Bollstanäs, får inte heta ”Trädgårds-Lasses rondell”. Medborgarf­örslaget om namnbytet avslogs i kommunfull­mäktige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden