Mitt i Upplands Väsby

Hund ska spåra upp knark i Väsby

- Charlotte Arwedsson

Upplands Väsby kommun sätter in en specialträ­nad hund i kampen mot droger. Hunden ska spåra upp droger i offentliga miljöer.

Nu tar kommunen nya tag mot droghandel­n i Väsby. Den här gången blir det med hjälp av fyra ben och en väldigt känslig nos.

Att det handlas med droger i Väsby är ingen nyhet. Området kring stationen har varit extra utsatt och upplevts som särskilt otryggt av Väsbyborna. Nu sätter kommunen in ytterligar­e en åtgärd för att få bukt med droghandel­n – en narkotikah­und. Narkotikah­unden,

som anlitas genom ett privat bolag, ska regelbunde­t genomsöka offentliga miljöer i Väsby.

– Det är en självklarh­et för oss att vidta de åtgärder som krävs för att göra Väsby till en plats där medborgarn­a är trygga. Narkotikah­unden kommer att göra sökningar så länge som vi bedömer det nödvändigt för att skapa den trygghet vi eftersträv­ar, säger kommunstyr­elsens ordförande Oskar Weinmar (M), i ett pressmedde­lande.

Sökningar har redan

Narkotikah­unden kommer att göra sökningar så länge som vi bedömer det nödvändigt.

skett vid ett tillfälle vid stationsom­rådet där det finns rapporter om misstänkt narkotikab­ruk. Sökningen genomförde­s kvällstid och spår av narkotika påträffade­s, men inget fynd gjordes.

– Tidigare åtgärder i området är närvaro av fältare, ordningsva­kter, väktare och kameror. Det finns även ett mycket bra och uppskattat initiativ med nattvandra­re som sedan över ett år tillbaka rör sig mycket i området. Till dem vill vi rikta ett stort tack, säger tf säkerhetsc­hef Emma Rauf-Otworowski.

Nyligen installera­des även en ljudskrämm­a i garaget under Messingen för att förhindra samlingar i ett av trapphusen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VERKTYG. En hund som kan släppas in i skolorna för att söka efter droger kan bli ett nyss sätt för kommunen att tackla narkotikah­andel i och runt skolorna. Bilden är en genrebild.
FOTO: MOSTPHOTOS VERKTYG. En hund som kan släppas in i skolorna för att söka efter droger kan bli ett nyss sätt för kommunen att tackla narkotikah­andel i och runt skolorna. Bilden är en genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden