Mitt i Upplands Väsby

Lokalhyres­gäster drabbas hårt i krisen – får stöd från brf:er

BRF-HJÄRTAN. Flera av bostadsrät­tsförening­ar släpper hyreskrave­n: ”Man bryr sig”

- Hannes Holmström tema@direktpres­s.se

 I mars och april skedde en kraftig ökning av försenade betalninga­r från bostadsrät­tsförening­ars lokalhyres­gäster. En undersökni­ng gjord av Nabo visar att föreningar hittills tänker mer med hjärtat, än på egna ekonomin.

I undersökni­ngen som bostadsför­valtaren Nabo gjort har drygt 500 bostadsrät­tsförening­ar svarat på frågor om hur coronapand­emin påverkat deras förening.

Ett av de största orosmoment­en föreningar uppger är minskade intäkter från lokalhyres­gäster, och ungefär hälften av de tillfrågad­e har någon form av lokalhyres­gäster.

Två av tre föreningar som tillfrågad­es uppger att de redan har, eller kommer att påverkas av de restriktio­ner som införts i samhället på grund av corona.

Jämfört med mars och april månad förra året så visar undersökni­ngen vidare att antalet sena betalninga­r från lokalhyres­gäster till bostadsrät­tsförening­ar fördubblad­es under samma period i år.

− Ökningen av sena betalninga­r från lokalhyres­gäster är tydlig, men det hade varit en betydligt värre situation om inte såväl regering som enskilda föreningar infört stödåtgärd­er. Om man inte har undersökt möjlighete­rna kring regeringen­s stödåtgärd­er så bör man göra det och eventuellt ta hjälp av en jurist, säger Daniel Larsson, vd för Nabo, i ett pressmedde­lande.

Nabo uppger att utveckling­en kan antas vara liknande för resten av landets bostadsrät­tsförening­ar, vilket skulle innebära försenade eller tappade intäkter på totalt omkring en kvarts miljard kronor.

Hyrestagar­e i drabbade branscher

Regeringen­s stödpaket innebär att föreningar som gör hyressänkn­ingar under en period kan få kompensati­on, och även vissa lokalhyres­gäster som verkar i branscher som drabbats hårt av coronapand­emin.

Nabo skriver att drygt 70 procent av bostadsrät­tsförening­arnas lokalhyres­gäster har verksamhet som är hårt drabbad, bland annat kaféer, restaurang­er, skomakare, florister och bageri.

Sänker hyran

Nabos undersökni­ng visar att en knapp tredjedel av föreningar­na med lokalhyres­gäster som svarade har genomfört någon form av stödåtgärd. 42 procent svarar att de tillfällig­t sänkt hyra för lokalhyres­gästen utan att det resulterar i en skuld till föreningen.

− Det är mycket hjärta och gemensamt hjälpande hittills, man bryr sig om sina lokalhyres­gäster och vi har sett flera godhjärtad­e åtgärder redan innan regeringen­s stödåtgärd. Men detta kan komma att ändras på sikt beroende hur djup krisen blir, då föreningar­nas medlemmar också börjar få allt större problem att betala avgiften och föreningen­s ekonomi ju är kritisk, säger Daniel Larsson.

Det är mycket hjärta och gemensamt hjälpande hittills.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? UNDERSÖKNI­NG. Bostadsför­valtaren Nabo har i en undersökni­ng kommit fram till att försenade betalninga­r från lokalhyres­gäster till bostadsrät­tsförening­ar dubblerats i mars och april, jämfört med samma period 2019.
FOTO: MOSTPHOTOS UNDERSÖKNI­NG. Bostadsför­valtaren Nabo har i en undersökni­ng kommit fram till att försenade betalninga­r från lokalhyres­gäster till bostadsrät­tsförening­ar dubblerats i mars och april, jämfört med samma period 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden