Mitt i Upplands Väsby

Kastat skräp nära att kväva igelkott.

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Efter den här händelsen tog vi med oss handskar och påsar för att städa upp så att ingen mer olycka ska ske.

Skräp på fel plats kan vara förödande för både vilda och tama djur. Det kan Mathias Anestedt i Bollstanäs intyga. Han lyckades rädda en igelkott, som fastnat med huvudet i en plastmugg, från en plågsam kvävningsd­öd.

När Mathias Anestedt var på väg till jobbet en tidig morgon såg han något som såg ut som en stor råtta vid scoutgårde­ns och församling­shemmets parkering i Bollstanäs. Det visade sig vara en igelkott som olyckligt nog fastnat med huvudet i en plastmugg.

Med hjälp av en pinne lyckades han få loss muggen. Igelkotten blev rädd, stressad och fräste och när muggen lossnat låg djuret helt stilla några minuter. Sedan kvicknade den till och gick i väg.

Nedskräpni­ng

Mathias fru, Marie Anestedt, tycker det som hänt är förskräckl­igt och berättar att parkerings­platsen ofta är drabbad av nedskräpni­ng.

– Efter den här händelsen tog vi med oss handskar och påsar för att städa upp så att ingen mer olycka ska ske. Tyvärr tror vi att det snart ser likadant ut igen.

Hon berättar att det hänger en hel del ungdomar vid grillplats­en och att det även står bilar parkerade med äldre ungdomar på kvällar och helger.

– Det finns en soptunna inne på området, men den syns dessvärre varken från parkeringe­n eller scouternas lägereld, där det kan samlas en del folk.

Marie Anestedts budskap är enkelt:

– Ta reda på det du lämnar efter dig och släng skräpet där det hör hemma. Det ser inte bara fult och otrevligt ut, det kan skada båda djur och människor.

Hon bor med sin familj i Bollstanäs, men jobbar som biträdande rektor för en förskoleen­het i Sundbyberg.

– Förskoleba­rnen förstår det här jättebra. Vore bra om även vuxna förstår att skräp man lämnar efter sig kan innebära livsfara för djuren.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? PLÅGAD. Igelkotten hade fastnat med huvudet i en plastmugg och gick troligtvis en plågsam död till mötes. Men räddningen var nära. Den här gången.
FOTO: PRIVAT PLÅGAD. Igelkotten hade fastnat med huvudet i en plastmugg och gick troligtvis en plågsam död till mötes. Men räddningen var nära. Den här gången.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden