Mitt i Upplands Väsby

Hela Väsby syr för att hjälpa i krisen.

INITIATIV. Skyddsrock­ar till hemtjänst och särskilda boenden

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

En fråga till Väsbys pensionärs­och frivilligo­rganisatio­ner ledde till en hel folkrörels­e. På säkert avstånd, i sina hem, har Väsbybor sytt skyddsrock­ar av byggsäckar till hemtjänstf­öretag och personal på särskilda boenden.

”Hela Sverige bakar” är vid det här laget ett välkänt (tv)koncept. Men ”Hela Väsby syr” kan vara en bubblare i sammanhang­et. Bristen på skyddsutru­stning för de som jobbar med bekräftade eller misstänkt covid-19-smittade har varit påtaglig i hela landet.

Den som tagit initiativ till den lokala produktion­en av skyddsrock­ar är kommunens anhörigkon­sulent, AnnCharlot­te Tjernberg. Och intresset har varit stort. Så stort att hon fick upprätta en väntelista för Väsbybor som ville hjälpa till att sy.

– Det verkar som att vi fick igång värsta syrörelsen i Väsby! Kul och fint att se solidarite­ten som finns mellan medborgarn­a, säger hon.

Tio byggsäckar och mönster Ett kit bestod av tio byggsäckar, ett mönster och tydliga instruktio­ner om hur rockarna ska sys. De hämtades upp i mötesplats­en Rubinens lokal.

– Dit kunde man komma och få materialet utomhus, utan att behöva gå in i Väsby Centrum, förklarar AnnCharlot­te Tjernberg.

En av dem som satte sig vid symaskinen var Berit Råsberg, Bollstanäs­bo sedan 40 år tillbaka. Hon är pensionera­d sjuksköter­ska och tillhör gruppen 70-plussare, som enligt Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner ska hålla sig hemma.

– Vilket initiativ! Tid har jag och en symaskin har jag. Det går inte att skylla på att man inte har tid, säger Berit Råsberg till Upplands Väsby kommun.

Hon fick ett antal plastsäcka­r, mönstret och så var det bara att sätta i gång.

Vad fick dig att ställa upp och börja sy?

– Som 70-plussare känner jag mig begränsad i vad jag kan hjälpa till med. Det känns väldigt tillfredss­tällande att kunna göra något för dessa hjältar som vårdar våra äldre, säger Berit Råsberg.

I takt med att tillgången på skyddsutru­stning har blivit bättre har syprojekte­t avslutats. 37 pensionäre­r kunde bidra med sammanlagt 557 skyddsrock­ar.

-- Vi har planer på att optimera framställn­ingen av skyddsrock­ar genom att göra en större satsning inom kommunen i sommar för att bygga upp ett lager, säger Ann-Charlotte Tjernberg.

Tid har jag och en symaskin har jag.

 ?? FOTO: UPPLANDS VÄSBY KOMMUN ?? SYKRAFT. Berit Råsberg är en av de Väsbybor som hjälpt till att sy skyddsrock­ar åt vårdperson­al.
FOTO: UPPLANDS VÄSBY KOMMUN SYKRAFT. Berit Råsberg är en av de Väsbybor som hjälpt till att sy skyddsrock­ar åt vårdperson­al.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden