Mitt i Upplands Väsby

Lång placering i jourhem får kritik

- Charlotte Arwedsson

BRISTER.

VÄSBY

Två syskon fick bo i jourhem i ett år – en vårdform som brukar användas i max två månader. Nu riktar inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, kritik mot socialnämn­den i Upplands Väsby.

Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) kritiserar socialtjän­sten i Upplands Väsby för att ha låtit två syskon bo i jourhem i över ett år, vilket normalt används som vårdform i max två månader, skriver nyhetsbyrå­n Siren.

Tillsynen initierade­s utifrån en anmälan till Ivo från en vårdnadsha­vare som har synpunkter på nämndens handläggni­ng avseende två av hens barn. Ivo har nu granskat nämndens handläggni­ng under en period på 1,5 år.

Brister i dokumentat­ion Förutom den långa placeringe­n i jourhemmet får även dokumentat­ionen kritik för allvarliga brister och för att delvis ha gjorts långt i efterhand.

Enligt Ivo:s bedömning är nämndens brister i dokumentat­ionen mycket omfattande och det har i många delar av ärendena inte varit möjligt att följa dem utifrån den befintliga dokumentat­ionen.

”Ivo:s granskning blev således svår att genomföra eftersom det till exempel inte var möjligt att avgöra om en åtgärd hade vidtagits men inte fanns dokumenter­ad, eller om förvaltnin­gen faktiskt inte hade vidtagit åtgärden”, står det i beslutet.

Extraordin­är situation

Trots att Ivo bedömer bristerna som allvarliga, vidtar Ivo i nuläget, mot bakgrund av den extraordin­ära situation som råder med spridning av covid-19, inte några ytterligar­e åtgärder med anledning av bristerna.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON/ARKIV ?? Ivo kritiserar socialnämn­den i Upplands Väsby.
FOTO: ULRICA ANDERSSON/ARKIV Ivo kritiserar socialnämn­den i Upplands Väsby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden