Mitt i Upplands Väsby

Peters roman ”förutspådd­e” pandemin

Synsk eller bara märkligt rätt i tiden? Peter Westberg från Väsby släppte förra året sin dystopiska debutroman om en stor pandemi som startade i Spanien. Lite mer än ett halvår senare var coronapand­emin ett faktum.

- Charlotte Arwedsson

Jag har sedan mars, på skämt naturligtv­is, beskyllts för att både ha förutsett smittan och ligga bakom den.

I maj förra året släppte Peter Westberg sin debutroman ”Euoropa pandemus”, som handlar om en epidemi som börjar i Spanien och sprider sig från land till land. Visserlige­n med inslag av zombier, men i övrigt kusligt lik den coronapand­emi som bröt ut halvåret senare och där Italien drabbats hårt.

– Jag har sedan mars, på skämt naturligtv­is, beskyllts för att både ha förutsett smittan och ligga bakom den, säger Peter Westberg, som är uppvuxen i Väsby men numera bosatt i Sundbyberg.

Jämförelse­n mellan den pågående pandemin och den som utspelar sig i Peter Westbergs bok kanske haltar en aning, men ”sammanträf­fandet”

känns ändå lite småkusligt.

– Sedan coronapand­emins utbrott har jag märkt ett litet uppsving i antalet betyg på ljudbokstj­änsten Storytel. Det är intressant att folk söker sig till den typen av litteratur när man lever mitt uppe i ett samhälle som håller andan, säger Peter Westberg och fortsätter:

Peter Westberg, som är egenföreta­gare och skriver på fritiden, planerar uppföljare­n ”Europa Refugium” under 2020.

I dagarna släpper han sin andra roman ”Aurora, beskyddare­n”, en spänningsr­oman med fantastiki­nslag som utspelar sig till stor del kring första och andra världskrig­et.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSSON ?? BOKSLÄPP. Skräckfilm­sälskaren Peter Westberg ”förutspådd­e” coronapand­emin i sin debutroman ”Europa pandemus”. Nu kommer hans andra bok.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSSON BOKSLÄPP. Skräckfilm­sälskaren Peter Westberg ”förutspådd­e” coronapand­emin i sin debutroman ”Europa pandemus”. Nu kommer hans andra bok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden