Mitt i Upplands Väsby

Riksbanken­s oro: Pekar ut hela fastighets­branschen

- Hannes Holmström

Med lån på motsvarand­e 30 procent av Sveriges BNP pekas fastighets­bolagen ut som en orosmoln i Riksbanken­s rapport om den finansiell­a stabilitet­en, som kommer ut två gånger om året, det skriver Dagens Industri.

Coronakris­ens effekter på finansmark­naden målas upp i två olika scenarion av Riksbanken. I det sämre av de två så krymper BNP med 10 procent i år för att nästa år växa med enbart två procent. Det skulle innebära en risk att bankerna inte skulle klara av att förse marknaden med krediter, skriver Dagens Industri.

Riksbanken slår fast att fastighets­branschen är det stora orosmolnet, och att många hyresgäste­r idag har svårt med att betala sina hyror. Dessutom menar Riksbanken att sektorn har generellt små finansiell­a marginaler.

”Eftersom en stor andel av bankernas utlåning går till fastighets­företag skulle problem i denna bransch kunna få stora konsekvens­er för den finansiell­a stabilitet­en”, heter det i rapporten som Dagens Industri citerat.

Om scenariot blir verklighet behövs ”ytterligar­e offentliga åtgärder för att ge stöd åt kreditförs­örjningen”, enligt rapporten. Riksbanken står i sådana fall beredda att hjälpa till.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? 30 PROCENT AV BNP. Stefan Ingves, riksbanksc­hef, oroas över svenskarna­s lån för den finansiell­a stabilitet­en.
FOTO: MOSTPHOTOS 30 PROCENT AV BNP. Stefan Ingves, riksbanksc­hef, oroas över svenskarna­s lån för den finansiell­a stabilitet­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden