Mitt i Upplands Väsby

Corona tvingar fältarbeta­rna att tänka om.

”Det blir en utmaning att hinna med alla ungdomar”

- FOTO: MIKAEL ANDERSSON Charlotte Arwedsson 070-787 20 78 charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

VÄSBY Coronapand­emin gör att fler barn och unga tillbringa­r sommarlove­t hemma i Väsby. Nu rustar kommunens fältare för en sommar med en hel del utmaningar – och uppmanar fler vuxna att röra sig ute.

I torsdags slutade skolorna i Väsby och ett för många efterlängt­at sommarlov tog vid. Men det blir ett annorlunda sommarlov.

På grund av coronapand­emin är fler ungdomar hemma och alla har inte fått sommarjobb. Väsbys fältare, som jobbar med att stötta ungdomar mellan 11 och 20 år, har en tuff sommar framför sig.

– Många som brukar åka till sina hemländer eller till sommarstug­an kommer i stället att vara hemma, säger Simon Gren, av fältarna i Upplands Väsby kommun.

Många, som brukar åka på sommarseme­ster utomlands, blir också kvar hemma i Sverige i år. Det innebär fler ungdomar ute i Väsby.

– Vi har redan sett att det är fler ute på kvällar och helger sedan Väsby nya gymnasium började med distansund­ervisning i våras, säger fältare Minna Hammar och fortsätter:

– Bara en sådan sak som att Gothia cup är inställd i sommar kommer att märkas. Många av kommunens fotbollssp­elande ungdomar brukar vara i Göteborg i mitten av juli.

Många har i dag svårt att ha tråkigt.

Risk för smittsprid­ning Fältarna är i tjänst hela sommaren, men kommer inte att kunna göra de vanliga aktivitete­rna på grund av risken för smittsprid­ningen.

– Vi brukar även ofta skjutsa till aktivitete­r, men det går ju inte nu, det blir för trångt. Då missar man även de bra snacken man brukar få i bilen, säger fältare Anders Carlsson.

Nu får ungdomarna själva ta sig till aktivitete­rna som kan vara minigolf, kubb, fotboll, gokart – allt som kan göras på lite avstånd. Men ibland kan det bara vara läge att ta en glass eller snacka.

– Det svåra är att hålla fysisk distans, säger ungdomsfäl­tare Majd Lahdo.

Anders Carlsson berättar att kommunen tagit höjd för den extraordin­ära sommaren. Kultur- och fritidsför­valtningen har gett extra stöd, Väsbyhem har trygghetsv­ärdar och det görs extra ronderinga­r av väktare.

– Men det kommer att bli tufft att hinna med alla ungdomar, säger Anders Carlsson.

Vilka platser i Väsby håller fältarna ett extra öga på?

– Vi vet att det blir trångt vid ”hotspots” som Bollstanäs skola. Och hur går det att bada i Kairo och hålla avståndet? undrar han.

Fältare Anna Carlsson pekar på det viktiga i att det finns många vuxna som är ute och rör på sig.

– Ungdomarna behöver vuxennärva­ro, det är jättevikti­gt. De behöver även att ha något att hitta på, annars är det lätt att hitta på bus.

Många har i dag svårt att ha tråkigt. Vi får försöka möta upp med alternativ.

Grupptryck

En sak som kan ställa till det är grupptryck. Där har Simon Gren ett fiffigt tips:

– Jag vet de som, när de känt sig pressade att göra något de inte vill, har skickat en emoji i mobilen till sin vårdnadsha­vare. Det blir som en signal att vårdnadsha­varen ska ringa upp. Då kan de säga ” jag måste hem nu”, och på så sätt ta sig ur situatione­n, om de inte klarar det annars.

 ??  ?? RUSTADE. Ungdomsfäl­tare Majd Lahdo, fältare Anna Carlsson, Simon Gren,, Minna Hammar, Karim Abdelkader, Anders Carlsson och ungdomsfäl­tare Eric Ampofo har en annorlunda sommar framför sig i Väsby.
RUSTADE. Ungdomsfäl­tare Majd Lahdo, fältare Anna Carlsson, Simon Gren,, Minna Hammar, Karim Abdelkader, Anders Carlsson och ungdomsfäl­tare Eric Ampofo har en annorlunda sommar framför sig i Väsby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden