Mitt i Upplands Väsby

Efterlängt­ade bröder öppnar i nya lokaler.

Chili Chili senaste matstället på Centralväg­en

- Charlotte Arwedsson

Ända sedan restaurang China Thai stängde i stationshu­set i slutet av mars har telefonen gått varm hos bröderna Zhang. Men nu kan stammisarn­a i Väsby andas ut.

Bröderna Xuhao, 31, och Feihao, 24, tar emot i de nya lokalerna på Centralväg­en, vägg i vägg med gamla grannarna från Magasinet, Anders & jag. Inredninge­n är i princip klar, det är bara någon väggdekora­tion kvar som fastnat i Kina.

Den 16 juni slår de upp portarna för en ny, modernare restaurang, med 50 platser inne och 20 ute.

– Det ska bli så skönt. Våra stammisar från China Thai i stationshu­set ringer hela tiden och undrar när vi ska öppna. De verkar ha saknat oss, och vi dem, säger Xuhao och skrattar.

Men det här är inte bara en restaurang, vi är en del av Väsby.

Öppnade i stationshu­set Det var pappa Qiao Rong som öppnade China Thai redan år 2008. Tolv år senare är det sönerna som tar över.

– När pappa drog i gång restaurang­en var det i ett helt annat Väsby än det vi ser i dag. Då fanns Magasinet, White Horse, Rockbaren i gamla Medborgarh­uset och ”Ullis”, där det nu är en indisk restaurang. Det var i princip allt, berättar Feihao och fortsätter:

– Nu har det ”exploderat” och Centralväg­en har blivit rena matgatan.

Det var när familjen fick besked 2017 från kommunen att stationshu­set skulle komma att rivas, som de bestämde sig för att köpa en del av blomsteraf­färens tidigare lokaler på Centralväg­en. Men rivningen har som bekant dragit ut på tiden och den nya lokalen har stått tom i flera år – och kostat pengar.

Stängde i mars

När coronakris­en kom stängde de slutligen restaurang­en i stationshu­set och började renovera lokalen på Centralväg­en.

– Vi ville skapa en ny, modernare restaurang och komma bort från golden dragon och old china city-stilen, berättar Feihao.

Och en ny restaurang kräver ett nytt namn. Valet föll på ”Chili Chili”.

– Vi behåller populära rätter som ”fyra små rätter”, med bland annat biff med bambuskott. Självklart även klassikern friterad banan med glass, säger Feihao.

Xuhao, som lagar maten, berättar att det blir sushi och förutom kinesiskt även koreanskt och thailändsk­t på menyn.

– Men det här är inte bara en restaurang, vi är en del av Väsby. Vi har många äldre som kommer och äter hos oss, vissa varje dag.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? BRÖDER. Xuhao och Feihao Zhang öppnar ny restaurang på Centralväg­en. China Thai (i stationshu­set), som startades av deras pappa, stängdes i mars.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON BRÖDER. Xuhao och Feihao Zhang öppnar ny restaurang på Centralväg­en. China Thai (i stationshu­set), som startades av deras pappa, stängdes i mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden