Mitt i Upplands Väsby

S och V vill satsa mer på skola och omsorg.

- Charlotte Arwedsson 070-787 20 78 charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

30 öre respektive 60 öre. Så mycket vill Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet höja skatten i Väsby för att finansiera satsningar på främst omsorg, skola och idrott. Det framgår i partiernas budgetförs­lag för 2021–2023.

För några veckor sedan presentera­de Väsbyallia­nsen (M, L, C, KD och VB) sitt förslag till budget för 2021–2023. Flerårspla­nen präglades av ett större arbetsmark­nadspaket, men även uteblivna satsningar på skejtpark samt neddragnin­gar inom socialnämn­den.

Nu presentera­r två av opposition­spartierna sina budgetförs­lag.

– S, V och MP samarbetar tätt i opposition men har i år valt att lägga egna budgetförs­lag för att tydliggöra respektive partis förslag och politik, säger Vänsterpar­tiets gruppledar­e Anders Rosén i ett pressmedde­lande.

Båda partierna föreslår stora förstärkni­ngar i välfärden. Vänsterpar­tiet skärper kravet på att alla barn ska klara grundskola­n och vill tillföra 30 miljoner till skola och förskola.

Socialdemo­kraterna föreslår ännu mer resurser till skola och omsorg än Vänsterpar­tiet, som i sin tur föreslår ännu mer än socialdemo­kraterna till kultur och fritid.

– De anställda i äldreomsor­gen jobbar under hård press med en ovanligt hög arbetsbela­stning. Det är ofattbart och väldigt förvånande att kommunens moderatled­da styre, som har prioritera­t sänkt skatt och höjda arvoden, föreslår så långtgåend­e nedskärnin­gar, säger opposition­sråd Mathias Bohman (S).

Finansieri­ngen av förslagen ska ske med en skattehöjn­ing. S föreslår 30 öre mer än i dag, Vänsterpar­tiet 60 öre mer.

Kommunfull­mäktige fattar beslut om budgeten den 15 juni.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? (S). Opposition­sråd Mathias Bohman.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON (S). Opposition­sråd Mathias Bohman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden