Mitt i Upplands Väsby

Förrymd pyton fångad av polis

- Charlotte Arwedsson

DANDERYD

Polisen fick förra helgen rycka ut på ett ovanligt larm. Inringaren hade sett en stor, vit orm i skogen i Danderyd. Det visade sig vara en pytonorm.

Nationalda­gens eftermidda­gspromenad i skogen i Danderyd slutade i en något chockartad naturupple­velse. Plötsligt upptäckte en kvinna hur en jätteorm slingrade sig fram i mossan.

En Täbypatrul­l beordrades till platsen, och kunde efter konsultati­on med Skansen-akvariets förestånda­re Jonas Wahlström, artbestämm­a ormen till en ”ljusgul pytonorm av albinotyp”. Patrullen fick även riktlinjer för hur ormen skulle tas om hand.

– Patrullen lyckades fånga in ormen och la den i en kartong som transporte­rades till polisstati­onen i Solna. Där fick den tillbringa natten, säger Stefan Dahlgren, kommunpoli­s i Vallentuna.

På söndagsmor­gonen körde polisen ormen till Skansenakv­ariet till en mer välanpassa­d miljö – men det är fortfarand­e oklart var den hör hemma.

– Vi vet inte var den kommer ifrån eller hur länge den varit ute, säger Stefan Dahlgren.

Jonas Wahlström, förestånda­re på Skansen-akvariet, berättar att den två meter långa ormen mår bra, men är ”lite slank”.

– Antingen är det någon som misskött den och kastat ut den, eller så har den rymt och varit ute ett tag utan att hitta något att äta, säger han.

Att det är ett ovanligt polisärend­e bekräftas av kommunpoli­s Stefan Dahlgren.

– Det är inte varje år vi hämtar exotiska djur i skogen.

Varken ormen eller någon polis kom till skada vid ingripande­t.

I nuläget finns det ingen anmälan om djurplåger­i upprättad.

 ?? FOTO: POLISEN/LOKALPOLIS­OMRÅDE TÄBY ?? ORMFÅNGST. En två meter lång orm hittades i ett skogsparti i Danderyd i helgen. Det visade sig vara en pytonorm.
FOTO: POLISEN/LOKALPOLIS­OMRÅDE TÄBY ORMFÅNGST. En två meter lång orm hittades i ett skogsparti i Danderyd i helgen. Det visade sig vara en pytonorm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden