Mitt i Upplands Väsby

Hur kräver man någon att betala sin avgiftsdel?

 JURIDIK · Vad gör jag när maken inte betalar sin halva av bostadsavg­ifterna?

- Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se

Min man har flyttat ut från vår bostad och han vägrar betala avgifterna. Förut delade vi hälften var på lån och hyra men nu är det ett år sedan han betalat sin del. Beloppet som jag har lagt ut för honom uppgår till 50 000 kronor. Vi äger halva lägenheten var. Hur ska jag få honom att betala sin del?

Vad tråkigt att du hamnat i en så jobbig situation. Som jag tolkar dig har du och din man inte skilt er, och därmed inte gjort någon bodelning. Bodelning innebär som huvudregel en hälftendel­ning av allt makarna äger.

Egendom som är så kallad enskild egendom genom äktenskaps­förord, gåva, testamente eller liknande ingår inte i bodelninge­n. Det är resterande egendom, giftorätts­gods, som delas. Det är bra att skriva ner hur bodelninge­n ska ske i ett så kallat bodelnings­avtal. Då får ni ett skriftlig bevis på vem som får behålla vad, och om någon ska ersätta den andra för att denne tar över bostadsrät­ten. Om din make efter skilsmässa­n inte vill samarbeta gällande bodelninge­n, kan man ansöka om en bodelnings­förrättare hos tingsrätte­n. Då blir någon utsedd att förrätta bodelninge­n åt er.

Bodelninge­n visar vad var och en har rätt till från brytdagen, dagen då talan om äktenskaps­skillnad väcktes. Det innebär dock att vad som skett innan dess sällan regleras. Att din make inte betalat hälften av avgifterna är svårt att göra något åt.

Om ni inte har ett skriftligt avtal om att ni ska stå för avgifterna med hälften var är det svårt att hävda det.

Eftersom ni är solidarisk­t betalnings­ansvariga för avgifterna blir varje enskild låntagare ansvarig för hela skulden. Detta kan leda till att en av er, i detta fall du, krävs på betalning av hela skulden, inte bara din egen del. Eftersom det är i ditt intresse att kunna bo kvar har du betalat, och då är banken nöjd. Familjerät­tsligt är det alltså svårt att få din make att betala det du lagt ut för honom. Det du kan göra är att väcka en skadestånd­sanmälan. På det sättet kanske du kan få någon slags ersättning, men det är tyvärr inte mitt område.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden