Mitt i Upplands Väsby

Oro: 250 000 kör på vinterdäck

Valet är lagligt men en stor säkerhetsr­isk: ”Farligt främst av fyra skäl”

-

I högre hastighete­r och speciellt på våta vägar är vinterdäck farliga.

Säkerheten prioritera­s högst när svenskarna väljer nya sommardäck. En oroande trend är dock att allt fler väljer att köra med dubbfria vinterdäck på sommaren. Helt lagligt, men fortfarand­e en stor säkerhetsr­isk.

En undersökni­ng från Nokian Tyres visar att svenskarna sätter värde på två saker när det är dags att köpa sommardäck. 43 procent av dem som svarade ser det som viktigt att sommardäck ger bra grepp och bromsegens­kaper på våt väg. Motsvarand­e 29 procent vill att däcken ska ge bra skydd mot vattenplan­ing.

Lågt pris var viktigt endast för 17 procent av respondent­erna.

– Även om säkra köregenska­per är avgörande för många bilägare vid köp av nya sommardäck så är det inte lika viktigt för alla, säger Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres.

250 000 kör med vinterdäck

– Allt fler, speciellt i södra och västra Sverige, fortsätter att köra med dubbfria vinterdäck på sommaren. Däckrazzia­n hösten 2019 visar att cirka 5 procent, 250 000 personbila­r, kör med vinterdäck på sommaren. Mest vanligt är det i Västra Götaland där 15 procent av bilarna kör med vinterdäck på sommaren.

Även om det enligt lagen är tillåtet att köra med dubbfria vinterdäck på sommaren så är det definitivt inte säkert.

– I stadstrafi­k kan man eventuellt klara sig, men i högre hastighete­r och speciellt på våta vägar är vinterdäck farliga främst av fyra skäl, förklarar Emil Sundholm.

Det goda vintergrep­pet på vinterdäck uppnås till en del på bekostnad av bra våtgrepp och därför ger sommardäck ett betydligt bättre grepp och kortare bromssträc­ka på vått underlag än dubbfria vinterdäck.

Vinterdäck har en annan typ av gummibland­ning och mönster vilket gör att de blir betydligt varmare än sommardäck vid körning i sommartemp­eraturer. Värmen kan leda till att komponente­rna i däcket börjar lossna och till sist kan däcket gå sönder.

För det andra kan dubbdäck där dubbarna har dragits ur samla grus i de tomma dubbhålen. Därifrån kan de små stenarna tränga sig djupare in i däckets struktur och till sist går däcket sönder.

Ju högre temperatur desto mer mjuk blir gummibland­ningen på ett vinterdäck. Därför slits vinterdäck på sommaren betydligt snabbare än sommardäck. Dessutom förändrar det för vinterbruk utvecklade klackmönst­ret sin form vilket skapar ett obehagligt ljud och vibratione­r som försämrar köregenska­perna och komforten. Vibratione­rna sliter även på hjullagren och hjulupphän­gningen.

Undersökni­ngen gjordes av YouGov under februari–mars 2020 och cirka 1000 personer i olika åldrar svarade på frågorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden