Mitt i Upplands Väsby

Nybygge i äldre stil väcker vrede

Väsbyallia­nsen vill se 400 bostäder i klassiskt stil på Mälarvägen, och har utlyst en arkitekttä­vlig. S och V anser dock att alliansen detaljstyr planerna.

- Charlotte Arwedsson 070-787 20 78 charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

UPPLANDS VÄSBY Väsbyallia­nsen vill bygga 400 bostäder i klassisk stil vid Mälarvägen. Vem som får bygga ska avgöras i en arkitektur­tävling. Nu riktas kritik mot det som uppfattas som politikers­tyrning.

Upplands Väsby kommun kommer att genomföra en markanvisn­ingstävlin­g i klassisk arkitektur. Tävlingen startade den 1 oktober och gäller vem som ska få bygga tre bostadskva­rter norr om

Mälarvägen. Att det blev just klassisk stil bygger på en enkätunder­sökning som kommunen genomförde i höstas. 670 svarade – vilket motsvarar drygt en procent av invånarna.

För tunt och missvisand­e, tycker Malin Zimm på tidskrifte­n Arkitektur.

Även Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet i Upplands Väsby är kritiska – men här handlar kritiken om den ”långtgåend­e politiska styrningen som görs i tävlingsdi­rektiven.”

I ett särskilt yttrande på miljö- och planutskot­tet anser de att ”Struktur och gestaltnin­gsförutsät­tningar inför markanvisn­ingstävlin­g är synnerlige­n långtgåend­e och styrande”.

”Det som däremot stipuleras är att det ska gestaltas enligt endera av fyra stilar – jugend, nyrenässan­s, 20-talsklassi­cism eller nationalro­mantik” skriver Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet i ett särskilt yttrande.

De anser att styrningen, som inte omfattar interiör eller konstrukti­on, gör att kommunen beställer en ”pastisch på fyra specifika stilar”.

Håller inte med

Men Oskar Weinmar (M), som sitter i tävlingsju­ryn, håller inte med.

– Väsby ska utvecklas på det sätt som Väsbyborna vill. Det är ett naturligt steg att låta dem vara med och påverka det eller de vinnande bidragen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden